15.03.14

До цілющих джерел

   Сьогодні звернення користувачів до духовності, до життєдайних джерел народного мистецтва, до збереження та оновлення всіх його видів - це усвідомлення свого родоводу, духовних традицій, відродження культури українського народу.
    Витоки народного мистецтва сягають сивої давнини. Вічнозелене дерево народної творчості збагачується новими паростками в наш час.
   То ж наша виставка - вернісаж "Як тобі, жінко, в цьому столітті?" (абонемент), присвячена Жінці, Матері, включає не тільки традиційну художню вишивку, а й вишивку бісером, вироби з бісеру.
    Особливий світ краси і фантазії створюють майстрині живописної техніки.



   Вироби народних майстринь Диканської ЦРБ, що експонуються на виставці, прикрашають сьогодні сучасний інтер'єр, надаючи йому своєрідності і неповторності. В кожній картині, в кожній вишивці виявляються риси індивідуального смаку, і кожна з них несе тепло рук майстрині.
   З допомогою витворів народного мистецтва відображають свій художній світ із покоління в покоління, від прабабусі до онуків - Ганна Крупченко "Дерево життя" (рушник); "Дівчина - весна", "Бузок" (картини), "Лебеді" (рушник), "Дерево" (бісер) Валентина Черепаха; "Тигреня", "Царівна Змія" (картини) Валерія Калюжна. Від матері до доньки розкривають секрети майстерності і краси Лариса Воронянська - "Квіти - очі землі" (рушник), "Мак цвіте" (картина), Маргарита Воронянська - весільний рушник, "Юність" (картина), техніка бісером.
   Упродовж десятиліть цвіте і натхненно звучить високе поетичне слово талановитих українських жінок - поетес, що є гордістю нашої нації - Ліни Костенко, Ганни Чубач, Людмили Овдієнко, Марії Бойко. А вони щедро дарують свій талант людям.
    Серед книг, що експонуються на нашій книжковій виставці, "Книга про Матір" - берегиню роду і народу.
   Народне мистецтво - живе мистецтво, яке постійно розвивається. Наше завдання сьогодні - не розгубити його, а передати це живе, іскристе диво наступним поколінням.
    А яка ваша думка, наші шановні користувачі? Як вам живеться в цьому столітті, наші дорогі жінки? Чи часто до вас приходить Муза? Можливо, ви пишите, малюєте, створюєте шедеври бісером чи голкою? Приєднуйтесь до нас. Адже дарувати людям Красу - це завжди радість.

                                                  Провідний бібліотекар відділу обслуговування Т.М.Михайлик, 
                                                  бібліотекар по обслуговуванню юнацтва Марія Тягній

Немає коментарів:

Дописати коментар