26.03.14

Як тобі, жінко, в цьому столітті?

   Упродовж століть десятки й сотні тисяч майстрів різних поколінь - килимарниці, вишивальниці, художниці, майстри декоративного розпису та багатьох інших професій створювали речі, необхідні людям у побуті. Кращі з них ми тепер називаємо творами народного мистецтва. 
   В Україні багато жінок, які вишивають рушники, скатерки і багато інших речей, що користуються незмінним попитом у людей. Українці зжилися з вишивкою. Але наші працівники культури, творці рукотворного дива, знайшли своє особливе місце серед численних майстрів.
   Що це за місце? В чому особливість диканських неординарних майстринь, їхніх манер, стилю?
    Саме про це йшла мова на зустрічі наших читачів з майстринями декоративного мистецтва у Диканській центральній районній бібліотеці (абонемент), що її організували бібліотекарі відділу обслуговування Т.М.Михайлик, М.І.Тягній, провідний бібліограф О.Є.Гірняк.
Відвідувачі з непідробним захопленням переглянули виставку - інсталяцію диканських майстринь народного мистецтва "Як тобі, жінко, в цьому столітті?"






   Про барвистий, розмаїтий світ художниці Ніни Ковальчук говорять самі її картини, представлені на виставці. 
    У багатьох узорах вишивки жінки - майстрині розповідають про свої думки, сподівання й страждання. В них прагнення краси і естетичної наснаги.
   Під час зустрічі наші читачі поспілкувалися з майстринями української вишивки - бібліотекарем відділу комплектування і обробки літератури Валентиною Черепахою, провідним бібліотекарем Диканської бібліотеки для дітей Ларисою Воронянською та з нашими юними натхненними майстринями, які свої найкращі витвори мають ще створити - Валерією Калюжною (учениця 2-А класу Диканської гімназії ім.М.В.Гоголя) та Маргаритою Воронянською (студентка Полтавського музичного училища ім. М.Лисенка).

Лариса і Маргарита Воронянські під час творчої зустрічі

   Для того, щоб оволодіти всіма "секретами" створення рукотворного дива й навчитися створювати такі оригінальні картини, як це вміє робити науковий співробітник Диканського історико - краєзнавчого музею Неля Гордівська, користувачам неодмінно треба було зустрітися з майстринею високомистецьких витворів, виконаних в техніці бісером.

Неля Гордівська, Валентина Черепаха та її внучка Валерія Калюжна 
діляться секретами своєї творчості з користувачами Диканської ЦБС

   "Українська мелодія" - саме під такою назвою провідний бібліограф Диканської ЦРБ провела бібліографічний огляд літератури для широкого читацького загалу - тут була і висока поезія наших шанованих жінок - поетес, що становлять національну гордість України - Л.Костенко, Г.Чубач, Л.Овдієнко, М.Бойко, і українська вишивка, і сучасні техніки вишивання бісером, і техніка виготовлення виробів з бісеру.
   Ця зустріч з творцями краси подарувала позитивні емоції присутнім, викликала в читаів бажання поділитися своїми творчими роботами, щоб з часом створити для користувачів бібліотеки ще один оазис Краси і Духовності - виставку творчості наших читачів.

                                                                                                   Підготувала провідний бібліотекар
                                                                                                  відділу обслуговування Т.М.Михайлик

Немає коментарів:

Дописати коментар