21.12.18

Українці: свята, традиції, звичаї

   З роду й віку в нашому краї батьки передають у спадок своїм дітям звичаї, обряди, залишаючи добру пам'ять і про самих себе. В усіх народів світу існує повір'я, що той, хто забув традиції, звичаї батьків, карається Богом і людьми.
   Зимовий цикл свят є найбільш популярним і очікуваним в народі. Особливо цих свят з нетерпінням чекають діти. Чи не найбільше люблять Святого Миколая - кожна дитина у ніч на Миколая мріє побачити під своєю подушкою подарунок - так званий "миколайчик".
   Новий рік, Святий вечір, Різдво Христове, Маланки, Водохреща... Веселі зимові свята відзначають і дорослі, і діти. Вони приносять у дім українців родинну радість, душевний спокій, а ще супроводжуються розвагами, жартами, пустощами. Починаючи від Свят - вечора і аж до Водохреща від хати до хати лунають колядки та щедрівки - це щедрі побажання рідним і близьким, щедре частування гостей, побажання статків у наступному році.
   То ж напередодні зимових свят бібліотекарі абонементу та читального залу оформили для своїх користувачів книжкові виставки - інсталяції "Хай вирує, веселиться зимових свят плетениця" (абонемент), "Зимова фантазія" (чит.зал). Радість і позитивний настрій дарують відвідувачам бібліотеки зимові фантазії - інсталяції наших умільців. На абонементі читачів зустрічає файний Сніговичок (весь із книжок) /пров. бібліотекар по обслуговуванню юнацтва М.І.Тягній, техн. працівник Л.М.Олійник/, сяє новорічними вогниками ялинка!










   Незмінний майстер декору - бібліограф Диканської ЦРБ О.Є.Гірняк, наближаючи свята, прикрасила читальний зал цікавою новорічною композицією та надзвичайними інсталяціями - це і майже справжнісінький "камін" із книжок і новорічна ялинка із книг.




 


   Отож, святкуємо Різдво, Новий рік!
   Хай зблисне у нашому домі велична і красна наша зоря, а з нею засяє відроджене народне свято, залунає щедра та багата колядка на мир, на спокій, на добро і щастя!

Немає коментарів:

Дописати коментар