02.04.19

В кожнім слові - безодня простору

(До 210 річниці з дня народження М.В. Гоголя)

Шановні користувачі!

   1 квітня виповнюється 210 років від дня народження відомого письменника – мислителя світового рівня, визнаного класика української та російської літератури першої половини XIX століття – Миколи Васильовича Гоголя.


   Життя та творчість М.В. Гоголя багато в чому залишається загадкою й донині. 
 Напередодні дня народження письменника, бібліотекарі Диканської ЦРБ організували і провели читацький діалог «В кожнім слові – безодня простору».















   Чим цікавий Микола Васильович сучасним українцям? Які маловідомі грані таїть у собі ця постать? Чи відбулося переосмислення творчості Гоголя? Чи й досі його трактують як «великого російського письменника»? 

   Чи цікавиться Гоголем нинішнє покоління українців? Які його твори читають? 

   Своєю думкою про відомого земляка діляться користувачі бібліотеки: 

1. 

   «Ім’я Гоголя сьогодні відоме всьому світові, а твори його увійшли до скарбниці світової літератури. Хто знає, чи була б відомою наша Диканька. Якби не М.В. Гоголь з його «Вечорами поблизу Диканьки»… 

   Де б не мандрували жителі нашого селища, їх завжди радо вітають усюди, цікавляться гоголівськими героями. Наша Диканька всюди як уособлення всіх таємниць гоголівських хуторів. Я пишаюся з того, що ми такі відомі у світі, завдяки талановитому землякові М.В. Гоголю. 

                                                                                                 Людмила Борисівна, держслужбовець 

2. 

   «Я за фахом історик, краєзнавець. Часто відвідую Полтаву, нашу столицю, буваю за кордоном. 

   Нашу милу Диканьку знають в країнах ближнього і дальнього зарубіжжя. Я повинен сказати, що творчість М.В. Гоголя привертає увагу дуже багатьох людей. Часто мені задають питання про прототипів гоголівських героїв. А найчастіше про народного улюбленця Вакулу. Або, чи й справді жив у Диканьці добродушний Солопій Черевик? А скільки питань про пасічника Панька Рудого!... 

   Геніальний письменник усе таки наш Микола Гоголь!» 

                                                                                                               Олександр, краєзнавець 

3. 

   «З шкільної парти ми звикли чути про «великого російського письменника» Гоголя. 

   Я не згодна з цим ніскільки. Це Україна дала світу М.В. Гоголя. 

   Гоголь своїм душевним складом належав до України. «Тарас Бульба» М.В. Гоголя – такий твір міг написати тільки українець Гоголь і тільки на матеріалі української історії. А гоголівські «Вечори…». Це був перший твір М.В. Гоголя про Україну, який відкрив йому дорогу в літературу. 

   А ще, я знаю, що Гоголь любив українську пісню. Він навіть сам виконував українські пісні в колі своїх друзів. 

   Навіть, коли Микола Васильович жив в Росії і став відомим російським письменником, він наприкінці життя мріяв про Україну. Він прагнув повернутись на батьківщину, у свою Василівку, яку вважав «рідним гньоздом» - його кликало серце у рідні краї. 

   Це тут, на рідній Україні, всюди його сліди….» 

                                                                                                                   Ірина, студентка 

4. 

   «І через багато років після закінчення школи я перечитую чудові. Романтичні «Вечори на хуторі біля Диканьки», наповнені дотепним українським гумором, де так майстерно Гоголь поєднує художній вимисел із правдою. Саме в цьому творі перед очима постають одна за одною незабутні сцени: ось галушки просто самі лізуть у рот Пацюкові, а коваль Вакула мчить на чорті до Петербурга по черевички своїй красуні Оксані… 

   Читаєш гоголівські «Вечори…», радієш, що саме з Диканьки починається Гоголь – письменник і саме наш край дав і слова, і яскраві образи, і натхнення для творчості» 

                                                                                                Олена Миколаївна, службовець 

5. 

   «Наша Диканька недарма приваблює до себе численних туристів і відпочиваючих, які хочуть подивитися гоголівські місця. 

   Я корінна жителька селища. Мої предки здавна жили на Диканщині. Багато з історії рідного краю я знаю від свого дідуся, тітки Харитини. 

   Маючи за плечима 7 десятків літ, життєвий досвід, якийсь духовний багаж, перчитуючи знову і знову твори Гоголя, я наче по іншому, іншими очима дивлюся на наше селище, саме завдяки Миколі Васильовичу відкриваючи його дивовижну красу та історію по новому». 

                                                                                                 Любов Іванівна, пенсіонерка 

6. 

   «Коли говорять про М.В. Гоголя, то найперше згадують його незрівнянні «Вечори…», а. насправді, створення поеми «Мертві душі» письменник вважав найважливішою справою свого життя. Це була вершина його творчості. 

   Саме цей твір гостро викривав усі пороки тогочасного суспільства, в ньому автор підняв свій голос на захист простої, маленької людини, пригніченої і скаліченої цим суспільством. Ця тема, як ніколи, актуальна і зараз, як і сама творчість Миколи Васильовича. От вам і Гоголь…» 

                                                                                                           Ліда Яківна, вчитель

Немає коментарів:

Дописати коментар