22.02.24

«Вчимося мові і розмові»

     Міжнародний день рідної мови — день, який відзначають щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року. Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» було оголошено на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня — 17 листопада 1999 року в Парижі.

   Для кожної людини її мова – найкраща, найзворушливіша. Це – загальновідома істина. Мова – неоціненний скарб народу, найголовніший літопис його життя.

   Українська мова офіційно визнана однією з найкрасивіших: вона посідає друге місце у світі за мелодійністю (після італійської) та третє за красою лексики (після французької та перської).

  Для нас сьогодні українська мова – це мова свободи й волі, а також могутня зброя українського народу в боротьбі  за незалежність та перемогу!

   Людина може володіти кількома мовами, залежно від її здібностей, нахилів і прагнень, але найкраще, найдосконаліше має знати рідну мову,а щоб оволодіти цим скарбом, людина мусить постійно докладати зусиль вивчаючи її та вдосконалюючи.

   Напередодні свята, для учнів 10-Б класу ОЗ «Диканська ЗОШ І –ІІІ ст.» бібліотекарями читальної зали був проведений мовний патруль «Вчимося мові і розмові».

   Історію виникнення свята та про значення мови в житті кожної людини та тернистий історичний шлях української мови від давнини до сьогодення розповіла провідний бібліотекар Світлана Тютюнник. А також презентувала увазі юнацтва книжкову виставку «Українська – це ВЕЛИЧНО!»

  На учнів чекав справжній «мовний патруль» від провідного бібліографа Ольги Гірняк:

-        розгадували кросворд «Рідна мова»:

-        грали в мовну гру «Задзеркалля»,

-        працювали над розкодовуванням «закодованих» слів,

-        поєднували та тлумачили фразеологізми,

-        знаходили антоніми та вирощували «синонімічні квіти»,

-        в ігровій формі дізнавались наскільки добре знаємо українські діалектизми.

  Учні  вправно та з гідністю виконували усі завдання, активно і з ентузіазмом брали участь в усіх запропонованих мовних випробовуваннях. Справжні знавці української мови в нагороду отримали невеличкі патріотичні подарунки.











Немає коментарів:

Дописати коментар