27.04.16

Біль Чорнобиля з роками не зникає

26 квітня Україна і світ відзначатиме сумну дату –  30-ті роковини аварії на Чорнобильській АЕС ім. Леніна, однієї з найбільших техногенних катастроф в історії людства.


Гіркий запах Чорнобилю, що тепер асоціюється в українців із небезпекою «мирного атому», назавжди увійшов у долю України. А чим була викликана поява «зірки полин» - чи недбальством людським, жорстокою їхньою невдячністю, порушенням самої рівноваги буття, чи знущанням над матір’ю - природою, яка завжди була доброю до нас у своїй вічній, безмірно терплячій Любові!


Чорнобиль став зловісним знаком найсильніших саморуйнівних дій людини. Мирний атом в одну ніч став лютим ворогом, невидимими променями забираючи людські життя.



Минулого четверга  у Диканській гімназії №2 відбулася зустріч учнів із ліквідаторами аварії на Чорнобильській АЕС 1986 року Олексієм Маслієм та Іваном Сулимою, які ділилися із присутніми своїми спогадами про перебування у «зоні».

 


А за декілька днів перед цим Олексій Маслій знову побував у Чорнобилі, але уже як учасник делегації ліквідаторів від Полтавщини. 


Звучали вірші та пісні у виконанні учнів ,присвячені героям Чорнобиля.  Ведучі  заходу та провідний бібліотекар читального залу районної бібліотеки Світлана Тютюнник розповіли присутнім про трагедію, яка увійшла у життя кожного українця горем і болем. По закінченні зустрічі школярі вручили гостям запашні квітневі тюльпани.






А в читальному залі районної бібліотеки з нагоди 30-ї річниці аварії на ЧАЕС експонується книжково-ілюстративна виставка «Важкий тягар Чорнобильського неба». Тут можна знайти інформацію про аварію на ЧАЕС, переглянути спогади ліквідаторів про тривожні для України та всього світу дні весни і літа 1986-го, поміркувати над проблемами зони відчуження і самої станції. Виставка доповнена фотосюжетами із Чорнобильської зони. 




Немає коментарів:

Дописати коментар