09.12.17

Гоголь - гурман

   Нещодавно в Диканському територіальному центрі обслуговування та реабілітації пенсіонерів та інвалідів відбулася зустріч за чашкою чаю бібліотекаря читального залу Диканської районної бібліотеки Світлани Тютюнник із слухачами художньо - мистецького факультету.
   Мова йшла про одного із найзагадковіших і таємничих геніїв світу, про нашого земляка, про письменника, який прославив нашу рідну Диканьку своїми "Вечорами..." на весь світ, а саме Миколу Васильовича Гоголя. Він спалив більше, ніж інші написали. Все своє життя протестував проти того, щоб малювали і продавали його портрети, говорив, що "публіці належать наші твори, а не наші обличчя". Микола Гоголь був дуже скромним та уникав публічності й знищив усі листи і документи, які могли б розповісти про нього більше, ніж він дозволив.
   Бібліотекар зауважила, що його серйозно хвилювала та надихала десята муза Стародавнього Риму - Кулінарія. Адже Гоголь майстерно описує не лише назви страв, які частенько трапляються в його творах, а й розкриває секрети старовинної рецептури. А ще Микола Васильович вирізнявся своєю пристрастю до солодощів. В його кишенях завжди були якісь пряники, льодяники, сушені фрукти. Майже всі сучасники письменника згадували про надзвичайний гоголівський апетит, який у колі друзів став темою для байок та жартів.
   Також бібліотекар привідкрила ще одну завісу із життя генія. Вона розповіла про кохання в житті Миколи Васильовича. Він любив і його любили, але обидві любові були без взаємності.
   А для більш детального ознайомлення із життям славетного земляка присутнім було запропоновано переглянути книжкову виставку "Таємниця Миколи Гоголя".












Немає коментарів:

Дописати коментар