21.02.14

Слово до слова - зложиться мова

  21 лютого представники всіх націй і народностей можуть відзначати Міжнародний день рідної мови. Це свято було проголошене на Генеральній конференції ЮНЕСКО 17 листопада 1999 року.
  Головна декларована мета Міжнародного дня мови - сприяння мовній різноманітності світу і стимулювання вивчення іноземних мов населенням різних країн. Крім того, ЮНЕСКО виступило за зближення культур і їх активну взаємодію, зокрема в мовних питаннях, оскільки саме мови вважаються важливим інструментом розвитку духовної спадщини планети.
     Міжнародний день рідної мови можуть відзначати носії 6000 мов, які на сьогоднішній день зафіксовані в світі. Рідна мова для кожної людини є важливим елементом культурної свідомості. Вона накопичує традиції й досвід попередніх поколінь і дозволяє передати їх нащадкам. Однак багато мов сьогодні знаходяться на межі повного зникнення. У деяких мов не залишається живих носіїв, тому одним із методів порятунку лінгвістичного багатства планети експерти називають вивчення іноземних мов.


 Ліна Костенко сказала:
"Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову".
Давайте вивчати і вдосконалювати свою рідну мову. І це можна робити дуже просто - читайте книжки на українській мові. Багато літератури можна знайти в мережі Інтернет. Одним з таких ресурсів є сайт "Друг читача". Саме тут можна знайти підбірку цікавих книжок для тих, хто не перестає вчити й плекати нашу рідну українську мову.  Ознайомтесь з книжковим оглядом "12 книг про рідну мову кожному українцю". 
На інтернет - сторінках літературно - художнього журналу "Дніпро" можна знайти сценарії, присвячені Міжнародному дню рідної мови. На сайті для батьків і дітей "Петрик" можна прочитати вірші про мову. Великий вибір літератури українських авторів має ресурс "LiveLib". Багато матеріалів для вивчення мови можна знайти у квартальнику українського вчительського товариства у Польщі "Рідна мова". Тут розміщені не тільки статті в електронному вигляді, але є й звукова бібліотека та фільми.
   В нашому короткому інтернет - огляді представлено лише мала доля того, що можна знайти і прочитати. Читайте і вивчайте! Адже ще Вольтер сказав, що всі найголовніші мови можна вивчити за шість років, а для вивчення рідної мови й життя замало.

   До вашої уваги пропонуємо переглянути інформацію про книжкову виставку "З рідним словом міцніє держава", присвячену цій даті. Запрошуємо всіх до читальної зали Диканської центральної районної бібліотеки, щоб ознайомитися з літературою, що представлена на виставці.


Немає коментарів:

Дописати коментар