26.02.14

Масляна іде - млинці та мед несе

   Цього ранку ще у фойє бібліотеки можна було відчути аромати духм'яного трав'яного чаю, запашного меду та домашніх млинців. Бо саме на початку тижня до бібліотеки, як і до домівки кожного українця, завітала Масляна.


  На порозі відвідувачів гостинно зустрічали бібліогосподині, запрошуючи розпочати святкування Масляного тижня нетрадиційно - у бібліотеці.


    Біля книжкової виставки - інсталяції, що експонується у відділі обслуговування - абонемент, провідний бібліотекар Тетяна Михайлик познайомила гостей з літературою по народознавству та розповіла про традиції святкування Масляного тижня на Україні.






   А бібліотекар Марія Тягній вже гостинно запрошувала присутніх до щедро накритого столу з традиційними саме для цього свята стравами.




  З тарілок до гостей бібліотеки привітно посміхалися витвори умілих рук бібліотечних господинь - рум'янобокі млинці на найвибагливіший смак. Тут і млинці з дріжджевого тіста, з тіста на молоці, на кефірі та оригінальні - шоколадні. А отже час розпочинати наші смачненькі посиденьки.


   Бібліограф ЦРБ Гірняк Ольга запропонувала гостям бліц - конкурс на визначення найсмачнішого млинця. Запрошені були одностайні у своєму вердикті - кожен млинець смачний по - своєму, приготований з кулінарною фантазією та любов'ю.



   А які ж млинці без запашного меду та домашніх смаколиків - різного варення: грушевого, полуничного, малинового та смородинового.
     В імпровізованому конкурсі на дегустацію різних видів варення "приз глядацьких симпатій" отримала домашня смакота, якою за святковим столом пригощала читачка бібліотеки та вправна господиня Ірина Кикоть. Це було запашне та смачне варення із йошти.


   А гостей все прибувало... По - домашньому гордо на столі виблискував самовар, в горнятках не встигав охолоняти запашний чай, весело підморгувала в'язка бубликів...
   Провідний бібліотекар читального залу Тютюнник Світлана запропонувала ознайомитися з різноманіттям рецептів млинців, вареників та оладок, про які зі своїх сторінок розповідають книги та журнали на організованій у читальному залі бібліотеки книжково - журнальній виставці - пораді "101 рецепт млинців на Масляну і не тільки..."






   Свято тривало. Господині одна з-поперед одної ділилися секретами власної кулінарії: які млинці і чого потребують в рецептурі, які сковорідки найкращі для випікання такої смакоти, записували рецепти та просто спілкувалися у приємній невимушенй атмосфері.


   Так непомітно минув перший день Масляної. Трішки втомлені, але щасливі бібліотечні господині проводжали гостей та наводили лад у бібліотечній оселі.
    На столах не залишилося жодного млинця. А це означає, що свято вдалося!
  Щира подяка нашим небайдужим читачам та звичайно ж моїм бібліотечним колегам за допомогу в організації святкування Масляної у бібліотеці.

    P.S. Ранок наступного робочого дня розпочався з запитання постійного відвідувача бібліотеки: "А що і сьогодні млинцями будете пригощати?" А це означає, що святкування Масляної у бібліотеці буде мати продовження!

                                                                                                      Провідний бібліограф ЦРБ
                                                                                                      Гірняк О.Є.




Немає коментарів:

Дописати коментар