31.07.14

Проект "Читай! Формат не має значення!"

Результати національного дослідження «Читання книжок в Україні», проведеного компанією GfK Ukraine у 2013 р., вказують, що понад 30% українців читають книги з комп’ютерів.
Зріз показав, що 51% дорослих прочитали щонайменше одну книгу протягом останніх трьох місяців, а 30% — придбали. При цьому, частка покупців книжок за останні 7 років знизилась: у вересні 2006 року їх частка складала 42%. Серед книжок, які купують українці, стало більше художньої і дитячої літератури і менше наукової, навчальної та довідкової літератури: у 2008 році частка художньої літератури складала 41% порівняно з 18% наукової, тоді як у 2013 році вона становить 52% порівняно з 5% наукової.
Вже 30% дорослих читачів мають досвід читання книжок на комп’ютері, але друкована книга залишається вибором № 1. У якості головної причини, що заважає читанню, українці вказують відсутність часу для цього — відповідь 38% респондентів. Майже половина респондентів зазначають, що читають рідше, ніж хотіли б.
Серед найпопулярніших жанрів літератури — сучасні детективи та любовні романи, твори, написані раніше 50-х рр. 20 століття, сучасні пригодницько-історичні романи та прикладна література. При цьому україномовні книжки обирають лише 25% респондентів. Також дослідження показало, що на зацікавленість людини у читанні впливає отриманий досвід у дитинстві: приклад читаючих батьків, їх «м’яке» привчання до книжок і навіть читання дітям вголос.
Враховуючи національні та світові тенденції стану читання, Українська бібліотечна асоціація  впровадила соціальний проект «Читай! Формат не має значення!», метою якого є популяризація вдумливого читання в будь-якому форматі (друкована чи електронна книга).
Диканська центральна районна бібліотека має змогу взяти участь у проекті завдяки отриманій на Ярмарку бібліотечних інновацій електронній книзі. Тепер ми будемо надавати безкоштовну послугу пошуку книг, яких немає у фонді бібліотеки, в електронному варіанті. Читачі матимуть змогу прочитати у бібліотеці бажане завдяки новому пристрою.



Немає коментарів:

Дописати коментар