20.02.16

Не потони в інформаційному дощі

 


   В останні роки Україна та події, що в ній відбуваються, стали центральними темами в провідних мас - медіа різних країн. У цьому потоці інформації та новин також можна побачити маніпуляції, пропаганду і неправдиву інформацію (фейки), які часом, буває досить важко розпізнати без основних навиків і знань з медіаграмотності. Оскільки, ми, як громадяни, опинилися в центрі цієї інформаційної війни, наше з вами завдання навчитися протистояти пропаганді і не підпадати під її вплив.
   У Диканській центральній районній бібліотеці відбулися тренінги для користувачів та бібліотекарів, присвячені саме цій темі. В ролі тренера була директор регіонального ландшафтного парку "Диканський", голова ГО "Зелене серце" Ірина Черкаська. 
   Мета цих тренінгів - дати базові знання у сфері медіа, ознайомити громадян з найрозповсюдженішими видами маніпуляцій і пропагандою, а також надати базові інструменти перевірки інформації та критичного мислення, навчити громадян не підпадати під вплив пропаганди, допомогти їм не стати жертвами маніпуляцій, які ведуть до паніки, ненависті і різних страхів.
   Присутні знайомилися з головними принципами роботи медіа і аналізували свій медіапростір та інформацію, що надходить з різних видів медіа. Вчилися виявляти пропаганду, фейки та маніпуляції в медіа, ознайомилися з практичними маркерами та інструментами, які допоможуть в цьому. 
   В роботі тренінгів використовувася посібник "Не потони в інформаційному дощі", який є результатом співробітництва між трьома організаціями: Академії Української преси, StopFake та IREX і який було розроблено та опубліковано в рамках Проекту "Програма медіаграмотності громадян" за підтримки глобального фонду миру та безпеки, Міністерства внутрішніх справ і міжнародної торгівлі Канади (DFATD Canada).









Немає коментарів:

Дописати коментар