26.01.24

27 січня - Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту

    Цей день проголошений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року, співавторами якої виступили 100 держав, в пам'ять про жертв нацистського терору під час Другої Світової війни.

   Україна на державному рівні приєдналася до відзначення цієї міжнародної дати у 2012 році. 27 січня обране не випадково: саме цього дня 1945 року війська 120 Українського фронту звільнили в'язнів найбільшого гітлерівського концтабору смерті Аушвіц - Біркенау неподалік польського Освенціума.

  Голокост з давньогрецької перекладається як "всеспалення" й означає систематичне переслідування і знищення (геноцид) євреїв нацистською Німеччиною протягом 1933 - 1945 років. У ширшому розумінні, голокост - систематичне гоніння і знищення людей за ознакою їхньої расової, етнічної, національної приналежності або генетичного типу як неповноцінних, шкідливих.

   Офіційно визнано, що до 6 мільйонів євреїв було вбито протягом Голокосту, з них від 2,2 до 2,5 мільйонів на території колишнього Радянського Союзу, значною мірою в Україні.

   Як відомо, одразу після окупації України, нацисти розгорнули широку мережу гетто, а згодом почали масово розстрілювати єврейське населення. Одними з найбільших і найвідоміших були розстріли у Бабиному Яру в Києві, але знищення євреїв України були систематичними і повсюдними.

   Голокост - загальнолюдська трагедія. Не допустити ніколи знову - наш моральний обов'язок. Голокост є однією з найстрашніших трагедій та одним з найбільших злочинів в історії людства, завжди буде для всіх застереженням про небезпеки, в основі яких - ненависть, фанатизм, расизм та упередженість.

   Усі країни мають право на безпеку та розвиток. Усі люди в цьому світі мають право бути вільними та рівними, незалежно від їхньої етнічної приналежності, кольору шкіри, мови, віросповідання.

   Пам'ятати ж про це, згадуючи мільйони жертв Голокосту та вшановуючи їхню пам'ять, нам допоможуть сьогодні книги, які є на полицях абонементу Диканської публічної бібліотеки.







Немає коментарів:

Дописати коментар