20.01.24

Донецький аеропорт. Як це було

   

   20 січня відзначається День вшанування захисників Донецького аеропорту. Цю дату встановлено 20 січня 2022 року спільним Наказом Міністра оборони України та Головнокомандувача Збройних Сил України (наказ МОУ 20.02.22 №21/24) з метою вшанування подвигу військовослужбовців, добровольців та волонтерів, які обороняли Донецький аеропорт від російського агресора, та продовження найкращих бойових традицій.

   «Кіборги вистояли, не встояв бетон» — ця фраза увійшла в історію як свідчення подвигу захисників Донецького аеропорту, які стійко боронили будови летовища з 26 травня 2014 року до 22 січня 2015 року під час російсько-української війни.

   Кіборгами українців прозвали російські окупанти, які були шоковані, що живі люди могли так довго і стійко боронити будови аеропорту.

   Впродовж усіх 244 днів, що тривали бої за Донецький аеропорт, військовослужбовці, добровольці, медики та волонтери відбивали ворожі атаки будівель летовища, а також контролювали навколишні села.
Захищаючи Донецький аеропорт, загинули понад 200 українських воїнів. П’ятьом із них присвоїли звання «Герой України» посмертно. Понад 500 оборонців ДАПу зазнали поранень. Багатьох із них відзначено державними нагородами, деяких — посмертно.

   З 24 лютого 2022 року, коли почалося повномасштабне вторгнення росії на наші землі, кожен воїн-захисник одягнув броню кіборга, що символізує стійкість і незламність, пронизану вірою та молитвами українців.

   Вічна пам'ять усім кіборгам, які віддали за Україну життя! Вічна слава і честь захисникам України!



Немає коментарів:

Дописати коментар