17.10.20

ГОРДІСТЬ І ДУША ДЕРЖАВИ, ЇЇ НАДІЯ Й ОБЕРІГ

    В багатому на подвиги літописі українського воїнства було безліч битв і дат, гідних стати святом, проте ще з козацьких часів день Покрови Святої Богородиці був святковим днем захисників Вітчизни, козацькою Покровою. 14 жовтня традиційно відзначається як день створення Української повстанської армії . 

   Згідно з указом Президента України з 2014 року 14 жовтня встановлено Днем захисника України. 

   Це свято пам’яті про наших гордих предків, які пером і словом, вогнем і мечем виборювали право на незалежність рідної держави: свято вшанування козацької доблесті та звитяги, свято вдячності ветеранам Другої світової, які також воювали за свою землю, і, нарешті, це день усіх героїв сьогодення. Які хоробро боронять кордони України від зазіхань північного сусіда – агресора. Та усіх тих, хто поклав своє життя на Сході країни в ім’я суверенності та єдності нашої держави. 

   Саме в переддень Дня Захисника Вітчизни провідний бібліотекар читального залу Тютюнник Світлана, бібліотекар відділу обслуговування Тягній Марія та провідний бібліограф Гірняк Ольга організували і провели патріотичну годину для учнів Диканського НВК ім.М.В.Гоголя. 

   Окрім цікавого і пізнавального екскурсу в історію козацтва на юнацтво чекали веселі козацькі конкурси, випробування і розваги. Юні козаки розділилися на дві команди і обрали для них веселі козацькі назви – «Шалена шкварка» та «Оселедці». А дівчатка – козачки , згрупувалися в команди – підтримки. 

   Щоб мужньо боронити свій народ, свою неньку Україну козаки, насамперед, повинні мати неабияку силу в руках. Тому найперше випробування для юних козачат – конкурс «Сильна рука». 


   Весело пройшов конкурс « Козацька каша». Юнакам пропонували з зав’язаними очима посортувати воєдино змішані крупи, відібравши окремо квасолю та горох. 




   «Скоромовочки, озвіться, кілька разів повторіться» - це конкурс скоромовок, у кого найкраще вийде, той і переможець! 


   Наступна гра «Знайди скарб». Представники з команд , із зав’язаними очима, мали завдання принести якомога більше скарбів у свій козацький курінь. А скарбами у грі були розкидані навколо каштани та яблука. 



   А ось ще одна розвага. У кожного справжнього козака був вірний товариш – його кінь. Учасникам конкурсу було запропоновано намалювати свого улюбленця з зав’язаними очима. 



   Ну і яка ж козацька розвага без конкурсу на вправність «Повзунець»! Пройти навприсядки повз мотузку та не зачепити її, та й ще коли з кожним колом її опускають все нижче і нижче – справжнє випробовування для справжнього козака! 




   Свідомо виконувати свій благородний обов’язок з надання допомоги пораненим і хворим є невід’ємною частиною козацького милосердя. В цьому конкурсі були задіяні дівчата – козачки. Які мужньо надавали першу долікарську допомогу при пораненнях. 



   Цікаву і загадкову назву має наступний конкурс «Чи вміють козаки мовчати?». А умови випробовування такі: за мотивами українських народних пісень «Несе Галя воду» та «Ой на горі два дубки» створити пантоміму. 


   Підсумовуючи результат змагань, винесено вердикт – перемогла справжня козацька дружба!!! Кожен юнак показав себе спритним, витривалим, мужнім та винахідливим! А на останок дівчатка класу привітали своїх однокласників – козаків віршованим поздоровленням!!! 



Немає коментарів:

Дописати коментар