28.10.20

МИ З НИМИ - В ОДНОМУ ЧОВНІ (Бібліомікс)

   У сучасному світі людина все далі відходить від природи. Спілкування з нею поступово заміщується соціальними мережами, комп’ютерними іграми, віртуальним світом. Дуже часто ми забуваємо. Що поряд з нами живуть вірні друзі – тварини. Вони відданими очима дивляться на нас. Очікуючи уваги і любові. Наші домашні улюбленці так багато роблять для нас: охороняють, дарують радість спілкування. А іноді навіть рятують життя, чекаючи від нас лише уваги. Вони для нас лише сторінка життя, а ми для них і є все життя. 
   У всьому світі створено громадські організації борців за права тварин. Вони проводять акції, спрямовані на захист тварин від знущань та жорстокого ставлення. У світі є декілька дат, присвячених братам нашим меншим. 
   1 березня - Міжнародний день котів, 16 серпня – Міжнародний день безпритульних тварин, а 4 жовтня – Всесвітній день тварин. 
  День тварин був запроваджений Міжнародним конгресом прихильників руху за захист природи, що проходив у Флоренції в 1931 році. Дата 4 жовтня вибрана не випадково. Це день католицького святого Франциска Ассизського, який вважається покровителем тварин. За переказами, святий міг спілкуватися з тваринами. 
   В Україні прийнято закон № 3447 «По захист від жорсткого поводження», згідно з яким за знущання над тваринами передбачено різні ступені покарання. Жорстокість – поняття моральне і правове – останнім часом привертає увагу не тільки правоохоронців, а й психологів. Ница духом, інтелектуально слабка людина в дитинстві самостверджується, знущаючись над тваринами. Поступово вона стає байдужою до чужого болю, безжалісною до чужих страждань. Більшість правопорушників починали свій злочинний шлях з вбивства тварин. Тому, дуже важливо з дитинства плекати любов до тварин. Повагу до іншого життя. Людина відповідає за приручених тварин. 
   Тварини цікавили людей завжди: надто вже важливе значення відігравали вони у їхньому житті. Походження тварин, їхні характерні особливості іноді й сам зовнішній вигляд оточені багатьма українськими легендами та переказами. У релігіях найдавніших класових суспільств, таких як Єгипет та держави Месопотамії боги здебільшого виступають в образах тварин. Тваринна символіка збереглася і в християнстві. Так, за переказами, кіт створений Богом. Він – тварина добра і друг людини, що оберігає від усього злого. Собака за легендою, створений із глини, щоб бути людині найнадійнішим другом. В міфології є перекази і про коня, і про козу, свиню та інших тварин. 

   Шановні користувачі, до вашої уваги цікаві видання про тварин: історії про домашніх улюбленців та книги – поради по догляду за ними.

Світ навколо нас. Тварини. - К.: Кобза, 2004.- 305 с.

   Видання серії «Світ навколо нас», розповість читачеві як виникла і що вивчає наука зоологія, чому в багатьох країнах поклоняються тваринам, скільки тварин на землі та ін. У книзі можна знайти відповіді на найцікавіші запитання про тварин. Чи розрізняють тварини кольори? Яка тварина живе найдовше? Навіщо зміям отрута? Чому кішки люблять дряпати м’які меблі? Та безліч цікавинок про тварин, як для юнацтва так і для дорослого читача.


Ми з ними – в одному човні. Оповідки про тварин. – Полтава: ФОП Говоров С.В.,2018. -320 с.

   Яскрава з глибоким емоційним забарвленням збірка новел, бувальщин, мініатюр та віршів декількох авторів про домашніх і диких тварин, про радість співжиття з ними у відповідності із законами Природи і заповідями добротворення – і біль від порушення гармонії…


Запека, В. Цуцик. Антивоєнний роман / Віталій Запека – Житомир: Вид.О.Є. Євенок, 2019. -224 с.

   Антивоєнний роман «Цуцик» - явище в літературі України. Яскраво, пронизливо через життя, крізь душу безрідної дворняжки автор зумів показати війну, якою вона є, без пафосу, без зайвого героїзму. Від імені малого собача, але про людей. 

Роман написаний на основі реальних подій. В деяких автор приймав безпосередню участь. Більшість персонажів мають своїх прототипів у житті. Все бачене, почуте, пережите автор переніс в короткий проміжок часу. Тож хронологія роману не відповідає дійсності. 

Доля щеняти і людей, котрі траплялися на його шляху, не залишить байдужим жодного читача.

Мэдоуз, Г., Флинт, Э. Ваша кошка. Полное практическое руководство. –      Х. :Книжный клуб «Клуб Семейного досуга», 2007. -192 с.

  Запропонований практичний посібник надасть неоціненну допомогу власникам кішок. Написаний провідними ветеринарами й фахівцями з поведінки тварин, він відрізняється повнотою й інформативністю, містить безліч цікавих фактів. У книжці ви знайдете поради не лише з догляду за кішкою, але й щодо вибору домашнього улюбленця. 

Автори переконані, що зрозуміти поведінку кішок цілком можливо, адже, незважаючи на удавану байдужість, ці тварини дістають задоволення від спілкування з людиною. Хоча й на умовах, що диктують самі.


Мэдоуз, Г., Флинт, Э. Ваша собака. Полное практическое руководство. –      Х. :Книжный клуб «Клуб Семейного досуга», 2007. -192 с.

  У вашому домі вже багато років живе собака? Чи ви тільки збираєтесь взяти щеня? У будь якому разі це чудово ілюстроване видання стане для вас незамінним помічником і джерелом корисних знань. 

Особливу увагу приділено здоров’ю собаки, симптомам хвороб і першій допомозі. 

Розділ про найпопулярніші породи собак містить відомості про їх походження, розміри і відмінності в характері. 

Автори розповідають про основи домашньої дресури й подають цінну інформацію про те, як зрозуміти поведінку собаки й вирішити проблеми щодо її утримання.



Немає коментарів:

Дописати коментар