20.05.21

Україно моя вишивана...

    Вишивання - це давнє заняття людей в Україні, йому тисячі років! Споконвіку люди вишивали рушники, які дарували потім своїм дітям у далеку й щасливу дорогу. На вишитих барвистих рушниках підносили хліб дорогим гостям, прикрашали рушниками домівку і вони оберігали її від злих духів, вивішували рушники над образами і над світлинами дорогих людей.

   Але найкращим оберігом була вишита сорочка, бо вона захищала не тільки тіло від хвороб, але й душу від злих духів.

   20 травня в Україні відзначають Всесвітній день вишиванки. Отож, запрошуємо наших користувачів до бібліотеки, де на абонементі демонструється розгорнута книжкова виставка - інсталяція "Співає кольорова нитка".

   Вишивка - це один із найпоширеніших видів народної творчості. Прагнення прикрасити свій одяг, свій дім завжди було властиве людині. За допомогою вишивки шматок домотканного полотна перетворювався у витвір мистецтва. Тож запрошуємо наших численних користувачів поринути у чарівний світ вишиваних скарбів наших талановитих сучасників - працівників культури - Н.А.Гордівської (Диканський історико - краєзнавчий музей), Л.І.Воронянської (Диканська публічна бібліотека для дітей), М.В.Воронянської (Музичного керівника д/с "Сонечко").

   Зараз у нас відроджується традиція одягати на свято вишиванку, і не лише на свято. Що це - мода? Сподіваємося, що ні, адже мода змінюється. А вишивка завжди була, є і буде народним символом і оберігом для кожного з нас.

Працівники Диканської публічної бібліотеки


Книжкова виставка - інсталяція "Співає кольорова нитка"













Немає коментарів:

Дописати коментар