23.11.13

Гіркої пам’яті ковток


   Серед різнопланових заходів, що їх постійно організовує Центральна районна бібліотека для читацької аудиторії, вже давно стали традиційними екскурси в історію.
   Цього року вся Україна вшановує жертв Голодомору 1932 - 1933 років – однієї з найжахливіших трагедій людства.
   Саме в 2013 році  стартував проект під егідою Конгресу українців Канади та Світового Конгресу Українців у партнерстві з Українсько – канадським дослідно – документальним центром, який має символічну назву «80 історій від свідків геноциду». 80 історій від українців, що пережили Голодомор 1932 – 1933 років, зберуть до 80 роковин Голодомору.
   Ці історії окремих людей, які зараз живуть по всьому світу, дають змогу зрозуміти життя багатьох, хто пережив страшні часи сталінської політики геноциду з метою знищення нації. (Переглянути відео можна на сайті проекту - sharethestory.ca )

   Правдиві уроки історії України: вражаючі відео - свідчення  очевидців голодомору, хронологія подій 1932 – 1933 років на Україні, документальні факти зі сторінок книг, не могли залишити байдужим нікого.
  Саме такий захід – урок – реквієм «Гіркої пам’яті ковток” організували для підростаючого покоління провідний бібліограф ЦРБ О.Є. Гірняк та провідний бібліотекар відділу обслуговування Т.М. Михайлик. Увазі присутніх була запропонована книжкова виставка «Тільки пам’ять стає при свічі”.
    Запалити свічу пам’яті десятків тисяч невинно убієнних «закликала» усіх живих Оксана Білозір своєю піснею «Свіча» у запропонованому для перегляду присутнім відеокліпі.
   В аудиторії не було порожніх очей, погляди юних відвідувачів усі як один прикипіли до екрана, де звучали такі болючі свідчення живих свідків Голодомору, відновлюючи замовчувані досі сторінки вітчизняної історії.
   Так правда про жорстокість Голодомору 1932 – 1933 років сьогодні повертається до нашої пам’яті, стає нашим болем, реквіємом і одночасно символом незнищенності української нації.

Пропонуємо переглянути книжкову виставку - реквієм "Незгасна свіча болю і скорботи".




Немає коментарів:

Дописати коментар