10.12.13

Екологія природи – екологія душі


  Світ та екологія. Ці слова стали своєрідним символом сучасності, постійними закликами, зверненими до всього людства і до кожного з нас.
  Можливість екологічної катастрофи уявляється зараз найбільш близькою та важко усуненою. Життя на Землі може зникнути перш за все від відсутності культури у людей, від їх жорстокості, байдужості та варварського відношення до природи і до свого ближнього.
   Між людиною і природою постійно іде діалог. Але чи завжди людина чує її голос? А вона все тривожніше промовляє до нас. І це гірка істина.
  У цій ситуації надзвичайно важливо для кожного бути у всеозброєнні екологічними знаннями.
   Саме з метою сприяння екологічній освіті  та екологічній культурі сучасних користувачів бібліотеки провідний бібліотекар відділу обслуговування Т.М. Михайлик та провідний бібліограф Диканської  ЦРБ О.Є. Гірняк організували і провели в читальному  залі для юнацької аудиторії екологічне чаювання з символічною назвою «Екологію творимо ми».




  При вході до читального залу була розроблена еко – інсталяція. То ж читачі одразу бачили пластикові пляшки, пакети та одноразовий посуд, порожні бляшанки, що їх так часто люди залишають в природному середовищі. І ось перед ними попереджувальні знаки із запитанням «Чи ти хочеш такого майбутнього?»


   Крім  візуального ефекту еко – інсталяція була досить насичена інформаційно. Читачі дізналися як довго в природі розкладаються ті чи інші відходи та  скільки тварин, ссавців та риби гинуть від шкідливого пластику. Про шкоду, яку за багато років вже нанесла людина навколишньому середовищу інформувалося на годині екосвідомості «Природа наш спільний дім. Виживати чи жити?» , про літературу екологічної тематики – на бібліографічному огляді «Людина і Природа: проблеми співіснування», а про шлях порятунку людства та природні багатства рідної землі  розповідав інформаційний дайджест «Шукайте лікаря в природі».
   Покидаючи імітовану зону екологічного лиха, усі відвідувачі мали змогу переглянути відео ролик «Відкрита долоня моєї Землі», екомультфільм та музичний відеоклп  Майкла Джексона «Пісня Землі».



   І хоч на вулиці незатишно і зимно, в бібліотеці цього дня було затишно і комфортно.
   Адже на завершення зустрічі бібліотекарі запропонували своїм юним читачам духм’яний ароматний екочай – з липи, чебрецю, шипшини, м’яти.



   Ми гадаємо, що наші  «екологічні чаювання» не залишили нікого байдужими і що саме завдяки нашій свідомій молоді світ стане трішки добрішим і чистішим.

Немає коментарів:

Дописати коментар