09.03.21

Шевченко в музиці

   

 Сьогодні, 9 березня, в Україні відзначають 207 річницю від дня народження Великого Кобзаря - Тараса Григоровича Шевченка. Світ знає його передусім як поета, але він - прозаїк, драматург, художник, скульптор. В образотворчому мистецтві відомо понад 1000 робіт Шевченка. Він був видатним портретистом, пейзажистом, гравером - офортистом. За графічні роботи йому було присвоєно звання академіка.

   Шевченко і музика - це ще одна сторінка його багатогранної особистості. Перші мелодії на слова з "Кобзаря" з'явилися ще за життя поета, коли прості люди наспівували його вірші. Але сьогодні розмова була про те, що професійні композитори створювали чудові пісні на тексти Шевченка. Багато виконавців співали і співають Кобзареві пісні на сцені. 

   З цієї нагоди в Інтернет - центрі Диканської публічної бібліотеки пройшла музична година "Шевченко в музиці". На захід були запрошені учні 9-А класу Опорного Закладу Диканського НВК імені М.В.Гоголя. Ведуча, бібліотекар Тетяна Гальченко, розповіла присутнім про композиторів, які звертались до творчості Т.Шевченка. Це - М.Лисенко, К.Стеценко, А.Заремба, П.Чайковський, М.Мусоргський, С.Рахманінов, Л.Косенко, Л.Ревуцький, Б.Лятошинський, Г Майборода та багато інших. Присутні мали змогу прослухати твори поета у різному виконанні: Борис Гмиря "Реве та стогне Дніпр широкий", Ірина Білик "Бандуристе, орле сизий", Кузьма Скрябін "Мені однаково", у рок - обробці гурту "Мертвий півень" "Садок вишневий", гурт "Хочу ще" - "Тополя", Фома та гурт "Мандри" - "Думи мої, думи мої...". Переглянули мультфільми - "Садок вишневий коло хати" та "Як Тарас Шевченко став зіркою" (3-я серія "Книги - мандрівки. Україна"). На закінчення заходу прозвучав "Заповіт" Т.Г.Шевченка, якому судилося стати безсмертною піснею.

   Значення поезії Т.Г.Шевченка в музичному мистецтві важко переоцінити. Завдяки надзвичайній мелодійності творів, він здобув славу одного з наймузичніших поетів світу.







Немає коментарів:

Дописати коментар