20.06.18

У літо з книгою

Нові надходження до Диканської ЦРБ за ІІ квартал 2018 року




 Аваков, А.Б. Ленін з нами? / Арсен Аваков. – Харків: Фоліо, 2017. – 157 с.
Після Революції Гідності, епохи «ленінопаду» й Закону про декомунізацію читач дістає можливість згадати прямі цитати вождя та ідеолога комунізму в колишньому СРСР і, можливо, по-новому оцінити своє ставлення до Леніна — як цілком певної історичної особистості, так і міфу радянської пропаганди.
У збірку додано цікавий документальний розділ хроніки народного «ленінопаду» й офіційну статистику Інституту національної пам’яті України про демонтаж пам’ятників Леніну в різних областях. 
Завершує книжку добірка міркувань і відгуків відомих українських політиків, громадських діячів та публіцистів.



    

Скрябін Кузьма Я, Шонік і Шпіцберген / Кузьма Скрябін. – Харків: Фоліо, 2017. -122 с.

«Колись мені в голову почали стріляти думки, що їздити треба в місця непопулярні, нетуристичні... Пожити з ескімосами, поїздити на оленях під Північним сяйвом... Такі адреналінові мандри миттєво накривають тебе з головою. Це — як стрибок із парашутом: поки не зробиш крок, то не знаєш, який то кайф! А Шпіцберген? Він такий жорстокий, що аж красивий. Ти стоїш, і ти не знаєш, чого від нього чекати, може, загубишся, може, замерзнеш. І то було в червні. А що ж там робиться взимку?»



Винничук, Ю.П. Аптекар: роман / Юрій Винничук. – К.: ДОВЖЕНКО БУКС,2017. – 318 с.

Події нового роману Юрія Винничука "Аптекар" відбуваються у 1646-1648 роках спочатку у Венеційській республіці, а далі - у Львові. Історичне тло уміло використане для захопливої гри в дійсне-недійсне, де персонажі історичні сусідять з вигаданими, а їхні складні стосунки формуються у любовні трикутники…



Дяченки М, та С. Ключ від Королівства / Марина та Сергій Дяченки. – Харків: Фоліо, 2017. – 283 с.

«Ключ від Королівства» — перший роман трилогії про пригоди школярки-семикласниці Ліни Лапіної (до трилогії також входять романи «Королівська обіцянка» і «Зло не має влади»).

Ліна поверталася зі школи додому — втомлена, з важезним рюкзаком за плечима. Незвичайний випадок у тролейбусі привернув до неї увагу дивного чоловіка. Його звали Оберон і, як потім з’ясувалося, він був королем мандрівного Королівства. Ліну, що не одразу погодилася стати бойовим магом, чекають розчарування і перемоги, страх і радість, дружба і зрада…


Торохтушко, Д. Фотограф / Дзвінка Торохтушко . – К.: Алатон, 2017. – 176 с.

Новели, які увійшли в збірку «Фотограф» дуже різні. Дев’ять непридуманих сюжетів, що лягли в основу текстів.
Відкриває збірку новела «Чужа кров». Центральним персонажем якої є Надюха. За свій вік вона падала і піднімалась, відчувала себе щасливою і «життєвим непотрібом». Ця жінка пізнала радість кохання і материнства, але зрада і втрата найрідніших людей вибили її з життєвої колії. Головна героїня опинившись на дні суспільної ієрархії, чітко усвідомлює, що «дно затягує тіло й замулює душу». але десь в закутках свідомості не втрачає надії на краще. Надюха не виправдовує свої гріхи і смиренно приймає кару: «Найвища міра покарання за вчинений злочин – пам’ять».


Войнович, В. Малиновий пелікан: роман / Володимир Войнович. – Харків: Фоліо, 2016. -252 с.

Все починається з того, що автора, від імені якого йде оповідь, вкусив кліщ. Витягти його вдома не вдається, і тому постраждалого везуть у кареті «швидкої допомоги» до лікарні. Дорогою з ним трапляються різні пригоди, а коли він починає марити, перед очима постають різноманітні видіння. І всі ці пригоди та видіння пов’язані з устроєм Росії. Так, виявляється, що країною править Перша особа держави, скорочено Перодер, який має вигляд... пелікана малинового кольору. Чому?


Сєнцов, О.Г. Купіть книгу – вона смішна: ненауково – популярний роман з елементами гумору / Олег Сєнцов. – Харків: Фоліо, 2016. - 220 с.

Цікаво, а що зробили б ви, якби з'явився, скажімо, хтось і запропонував згадати одне - єдине бажання, яке виповниться? Герої цього роману думають не довго, бо важають цю пропозицію просто жартом. Ось і замовляє один вагон алмазів, другий - ціле поле конопель, ну а третій ... З третім складніше, адже він чомусь дуже серйозно поставився до такого неймовірного пропозицією. Як же розпоряджаються юнаки драми, що звалилися на них? Почитайте цей роман і ви зрозумієте (втім, як і наші герої), що є дещо цінніше, ніж алмази. Так, і ще: ніякого повчання, ніякого моралізаторства, ніяких висновків в тексті ви не знайдете.

Таран, Л. Крила Магдалини / Людмила Таран . – Чернівці: Букрек, 2017. -232 с.

Вона не ангел, вона – Магдалина. Грішниця? Свята? Вона – як усі, вона – особлива. Уляна, Інна, Галина, Ліна – це також її імена. Впізнаєте? Може, з котроюсь із них вас зводила доля. Може, якась промайнула у вашому сні…

На завершення – цикл любовної лірики “Вірші, надіслані Сапфо”: як своєрідний щоденник серця.




Винничук, Ю. Лютеція / Юрій Винничук. –Харків: Фоліо, 2017. – 315 с.

Роман «Лютеція» – черговий постмодерний витвір Юрія Винничука з елементами містики, детективу, еротики, гумору і смутку. Автор зупиняється, як колись Данте, «на півдорозі», щоб озирнутися назад і довідатися, хто він насправді, прагнучи звести порахунки зі своїм молодечим бунтом проти навколишньої совєтської дійсності, розкопати щось більше про свою родину. І все це на тлі нестримних любовних пригод не тільки автора, але й львівського Дон Жуана 1840-х років Івана Вагилевича.
Таємничу Лютецію, дівчину зі снів, розшукують герої роману. На перепоні цих пошуків стоїть не менш таємнича організація, члени якої носять імена карт. А десь поза цим світом триває Велика Битва, звістки про яку приносять ціною свого життя мужні Листарі, до яких належить і Лютеція.

Мельниченко, Н. #ЯНеБоюсьСказати: найвідвертіша книжка для підлітків / Настя Мельниченко. – Харків: Фоліо, 2017. -2013 с.

«#ЯнеБоюсьСказати» — найсміливіша книжка про сексуальне виховання в Україні, позбавлена упереджень. Вона піднімає питання солідарності, булінга, об'єктивізації та фемінізму, розповідає про види та способи насильства. Окрему увагу приділено взаємодії з органами порядку.
Книга «#ЯнеБоюсьСказати» адресована в першу чергу підліткам та просто молодим людям, які хочуть більше дізнатися про безпечне статеве життя та стосунках із партнерами, а також сучасним турботливим батькам, які хотіли б допомогти підлітку в період дорослішання та не допускати поширених помилок у вихованні дитини.

Курков, А.Ю. Шенгенська історія / Андрій Курков. – Харків: Фоліо, 2017. - 715 с.

Основні події роману пов’язані з трьома литовськими молодими парами, які наприкінці 2007 року зібрались вирушити жити до Європи, бо ж саме тоді для Литви починала діяти угода, що відкривала її громадянам кордони Європейського Союзу. Кожна з них мала різну ціль на мапі: Лондон, Париж і Рим. Перші дві вирушили за обраним маршрутом, а от третя змушена була лишитися вдома. І з цього моменту оповідь розбивається на кілька частин із паралельним розвитком дій, кожна з яких присвячена долі окремої пари.



Фурса, Н. Зінське щеня : Оповідання та новели / Наталка Фурса. – Полтава: Дивосвіт, 2017. – 184 с.

В книзі годі шукати ліризму, метафоричності – це жорстке, часом нещадиме препарування характерів, людських стосунків. Без авторських нарацій і присудів…





Овдієнко, Л. Прогуркотів мій поїзд, пролетів…Вінок пам’яті Людмили Овдієнко / Людмила Овдієнко. – Полтава: ТОВ «АСМІ»,2017. - 383 с.
До останньої книжки талановитої поетеси ввійшли майже 300 її віршів — нових і тих, які вже були опубліковані раніше.
Значне місце в цьому виданні займають понад 100 письмових відгуків шанувальників поезії Людмили Овдієнко з різних куточків України.
Серед них — письменники Павло Загребельний і Федір Моргун, поети Платон Воронько, Борис Олійник, Михайло Шевченко та Іван Драч...


Герус, Л. Українська народна іграшка / Герус Людмила . – Харків: Балтія – Друк, 2017. – 62 с.

Народні іграшки з тканин і ниток, глини, дерева, трави, соломи, сиру. Видання має на меті познайомити з особливостями української народної іграшки, її локальним розмаїттям на основі експонатів музеїв, приватних зборів, авторських творів.




Косміна, О. Українське народне вбрання / Оксана Косміна. – Харків : Балтія – Друк, 2017. – 62 с.

Видання знайомить читача з оригінальними зразками традиційного вбрання українців кінця ХІХ - початку ХХ сторіччя, що зберігаються в музеях Києва, Харкова, Львова, Чернігова, Вінниці, Запоріжжя, Переяслава-Хмельницького і приватних колекціях. Альбом містить інформацію прорегіональні особливості українських строїв, змінює сталі стереотипи, демонструючи український національний одяг в усьому багатстві і розмаїтті.


Добровольчі батальйони / Катерина Гладка, Дмитро Громаков, Верноніка Миронова – Харків, Фоліо, 2017. – 325 с.

У цій 325-сторінковій книзі група експертів та журналістів – Катерина Гладка, Вероніка Миронова, Ольга Плужник, Олег Покальчук, Ігор Рудич, Васіліса Трохимович та Артем Шевченко – дають відповіді на такі питання: Чи вистояла би наша країна в боротьбі з російською агресією без мужніх добровольчих батальйонів? У чому сутність та витоки руху добробатів? Якою була їхня роль під час найважливіших подій гібридної війни? Що чекає на них у майбутньому?








Немає коментарів:

Дописати коментар