14.05.20

День Європи в Україні

#europeday2020

    З 2003 року в третю суботу травня в Україні відзначається День Європи відповідно до Указу Президента № 339/2003 від 19 квітня 2003 року.
   Відправною точкою на шляху до встановлення Дня Європи вважається Декларація Шумана.
9 травня 1950 року в Парижі міністр закордонних справ Франції Робер Шуман закликав Францію, Німеччину та інші європейські країни об’єднати їхні вугільну та сталеливарну галузі промисловості (основи нарощування військової техніки) та віддати їх в управління нової наднаціональної структури. Це стало «наріжним каменем Європейської федерації». Завдяки об’єднанню економічних зусиль і розподілу досягнутих результатів європейські країни уникнули накопичення військової могутності одна проти одної, що і забезпечило мир в Європі.
   Три з половиною десятиліття тому на Міланському саміті 1985 лідери ЄС вирішили увічнити день проголошення Декларації Шумана та постановили щорічно відзначати «День Європи».
У День Європи жителі України відзначають день спільних цінностей, спільної історії всіх націй континенту.
   До речі. У 1887 році в Закарпатті (яке тоді перебувало у складі Австро-Угорщини) у Верхнетісянській улоговині на правому березі Тиси було встановлено двометровий геодезичний знак, що позначає географічний центр Європи.
   Координати цього географічного центру Європи: 47 ° 563" північної широти і 24 ° 1130" східної довготи.
   В 2020 році День Європи в Україні припадає на 16 травня.
 Цьогоріч заходи до Дня Європи проходять онлайн через мережу Інтернет, у зв’язку з запровадженим карантином у державі. По всій країні протягом цього тижня, і не тільки, проходять онлайн уроки, вебінари, віртуальні екскурсії та подорожі, вікторини та квести, а також багато інших заходів, присвячених країнам Європи.

 Заходи, які проводяться Представництвом ЄС в Україні:

15 травня (з 16:00 до 17:00)
Онлайн-вікторина “Відгадай країну ЄС” – https://youtu.be/C0qbm19hEBc

16 травня о 9:00
12-годинний Онлайн-марафон до Дня Європи в Україні – https://www.facebook.com/EUDelegationUkraine/?tn-str=k*F

18 травня о 12:00
Онлайн-урок “Права людини – основа європейських цінностей”.

19 травня о 15:00
“Лідерство та робота в команді: як це працює”. Це урок для лідерів, командних гравців та тих, хто прагне ними стати. Про важливі якості та навички і те, як надихати команду на успіх.

20 травня о 15:00
“Простір толерантності: на шляху до європейських цінностей”. Ми всі знаємо це гарне слово, та насправді не завжди слідуємо цим принципам. Тож, як долати стереотипи і боротися із дискримінацією?

Приєднуйтесь до онлайн-уроків за цим посиланням: https://euroquiz.org.ua/events/view/388

До 15 травня триває Вікторина про ЄС до Дня Європи. Детальніше на сайті https://euroquiz.org.ua/.

   Наша бібліотека також долучається до відзначення цього свята. Ми пропонуємо вам взяти участь в експрес - подорожі "Парад країн Європи", переглянувши наступні посилання:


Вітаємо всіх зі святом! Приєднуйтесь!

Немає коментарів:

Дописати коментар