10.03.21

Графіка Тараса Шевченка

 


   

Тарас Шевченко, як художник, займає чільне місце в українському образотворчому мистецтві. Він став першим художником, який проклав новий реалістичний напрям, і став основоположником критичного реалізму в українському мистецтві. Тарас Григорович був одним з найталановитіших  майстрів офорту того часу та прекрасно володів всіма відомими тоді засобами графічного зображення.


    Шевченка без перебільшення можна назвати геніальним художником. У його картинах відбилася вся глибина і самобутність його особистості.  Це прекрасно, що нині ми повертаємо собі національну самосвідомість під знаком Шевченка. Бо він був гуманістом та інтернаціоналістом, не мав ані краплини національної зарозумілості чи упередженості проти інших народів; любив Україну, за неї стояв непохитно, і себе віддав не тому, що хотів її підняти над іншими народами, а тому що хотів бачити її рівною з іншими у сім’ї світовій - «сім’ї вольній, новій».

   У читальній залі Диканської публічної бібліотеки експонується книжково-ілюстративна виставка  «Графіка Тараса Шевченка» , приурочена до 207-ї річниці  з дня народження генія української нації Т.Г.Шевченка.

   Для експозиції підібрано літературу, що розкриває творчий та життєвий шлях Тараса Григоровича, його спадок не тільки як письменника,   мислителя і борця за волю України, а й як і художника.











Немає коментарів:

Дописати коментар