17.05.17

Розгортаю життя, як сувій полотна...

   Сучасний стан нашого суспільства характеризується зростанням етнічної свідомості народу, посиленням його інтересу до вітчизняної історії та культури, до усвідомлення необхідності збереження традиційного народного мистецтва як генофонду його духовності.
   Витоки народного мистецтва сягають сивої давнини. У розмаїтті українського декоративного мистецтва художнє вишивання посідає одне з провідних місць. Це улюблений і здавна поширений різновид народної творчості.
   Вишивка в Україні - світ краси і фантазії, поетичного осмислення навколишньої природи, схвильована розповідь про думки і почуття людини, світ натхненних образів, що сягають давньої міфології, звичаїв і уявлень наших предків.
   Вишивка - це давнє і вічно молоде мистецтво. Вічнозелене дерево народної творчості збагачується новими паростками в наш час. То ж напередодні Дня вишиванки (19 травня) бібліотекарі Диканської ЦРБ Т.М.Михайлик, О.Є.Гірняк, М.І.Тягній організували для своїх користувачів книжкову виставку - інсталяцію "Мелодії на полотні". На виставці представлені вишивки бібліотекарів Диканської ЦБС (всього 14 робіт). Це вишивки Лариси Воронянської і Валентини Черепахи, Тетяни Гальченко і Світлани Тютюнник, Тетяни Дружко, Надії Чугуєвець і Віти Цись.















   В узорах вишивки жінки розповідають про свої думки й почуття, сподівання і стаждання. Глибоко і проникливо відчувають вишивку наші мисткині.
   Шановні наші користувачі! Уважно придивіться до узорів вишивки й ви побачите, що це мистецтво високої естетичної наснаги, мистецтво простого й разом з тим мудрого декративного мислення. Результати конкурсу на кращу вишивку підбило компетентне журі - переможцем конкурсу наші користувачі визнали провідного бібліотекаря відділу комплектування і обробки літератури Черепаху Валентину Дмитрівну (картина "Бузок"). Майстриня отримала заохочувальний приз.
   Для того, щоб оволодіти всіма "секретами української вишивки й навчитися виконувати узори так, як виконують наші диканські майстрині, вам необхідно ознайомитися з розгорнутою книжковою виставкою, що демонструється на абонементі, "Вчіться вишивати".


   В книгах і журналах, представлених на виставці, ви знайдете описи технік, малюнки - схеми, в яких подається послідовність усіх етапів вишивання. З клаптиком тканини і голкою в руках ви поступово засвоїте технічні прийоми виконання - від простих до складніших, а також зможете створювати власні цікаві композиції узорів. Ви не лише оволодієте вишивкою, а й зможете прикрасити свій одяг або речі для оздоблення вашої оселі - доріжки, серветки, рушники, скатерки.
   Крім цього, ви дізнаєтеся про історію української вишивки від давнини до нашого часу.

   Шановні наші користувачі! Прилучіться до рукотворної краси наших мисткинь і ви отримаєте неабияку естетичну насолоду.

Немає коментарів:

Дописати коментар