14.12.18

15 грудня - Міжнародний день чаю

   Перша згадка про чай відноситься до IV ст., хоча багато вчених стверджують, що чай з'явився набагато раніше в Східній Азії. "Чай" у перекладі з китайської мови означає "молодий листочок". Чай є найпопулярнішим напоєм в світі за статистикою. Народився напій у Китаї, в китайських рукописах він згадується ще за 2700 років до н.е. 
   А чи знаєте ви, як чай потрапив у наші краї? Багато років тому (1567 р.) козацькі отамани подорожували Китаєм. Вони одержали від російського царя доручення звернути увагу на всілякі дивовижні плоди та фрукти, які росли у цій країні. Але тоді на чайні кущі не дуже звертали увагу. А лише пізніше, через 70 років, чай потрапив у Росію. А сталося це так: російський посол, який перебував при дворі монгольського хана, одержав від царя доручення передати подарунок ханові - 100 шкурок цінного хутра соболя. У свою чергу, хан наказав передати російському цареві листя чаю, побажавши йому здоров'я і довголіття, і матиме це він, споживаючи напій із цього листя. Посла мучила тривога: чи сподобається цареві подарунок? Але переживання були марними, цар був у захваті від гостинця хана. З цього часу чай почали вживати, як ліки від усіх хвороб. Чай зявився у нас у другій половині ХІХ ст., а ХХ ст. і в міського, і в сільського населення чаювання стало повсякденним явищем.
   Напередодні міжнародного дня чаю в центральній районній бібліотеці зібралися місцеві поети літературного об'єднання "Червона калина" на свою чергову творчу зустріч. Читали вірші, ділились творчими планами на майбутнє. А на завершення зустрічі провідний бібліограф Диканської ЦРБ Гірняк О.Є. та провідний бібліотекар абонементу Т.М.Михайлик підготували інформацію до Міжнародного дня чаю, роздали присутнім кольорові рекламні буклети з цікавими фактами про чай. Бібліотекарі пригостили митців ароматним цілющим чаєм з м'ятою, мелісою, із липою та солодощами.
   Чай відмінно діє на кору головного мозку, завдяки вмісту в ньому ксантинів - саме вони і дають основний стимулюючий ефект, викликають легкість і швидкість мислення. То ж чай для натхнення - те, що треба.

 
















Немає коментарів:

Дописати коментар