27.11.19

З когорти вождів - Симон Петлюра

   Хоч і повільно, але останнім часом постать Симона Петлюри викликає немале зацікавлення в Україні. Великою і тернистою була дорога правди про цього видатного полтавця для українців. З'явились передруки його статей, книги про його життєвий шлях. Відбулися виставки, конференції, присвячені цій визначній постаті українського політичного і державного життя початку ХХ століття.
   Так, Симон Петлюра став справді вождем української національної революції 1917 - 1921 рр. як голова Директорії УНР і Головний Отаман УНР. Він став вождем у боротьбі тоді, коли інші втікали за кордон або переходили у ворожі табори, зрадивши Українську державу.
   В цьому році українська громадськість відзначала 140 - річчя від дня народження Симона Петлюри. З нагоди цієї дати провідний бібліотекар читального залу районної бібліотеки С.Тютюнник підготувала для слухачів літературно - мистецького факультету "Університету ІІІ віку", що функціонує при Диканському територіальному центрі годину знайомств "З когорти вождів - Симон Петлюра". 
   Бібліотекар розповіла про життя та політичну діяльність нашого земляка за часів Української Центральної Ради. Як протягом 70 - и років після вбивства Симона Петлюри радянські спецслужби намагалися сфальсифікувати всю політичну діяльність лідера. Та не переставали шукати в нас на Україні сліди петлюрівщини.
   А для більшого знайомства з відомим земляком, присутні переглянули документальний відеофільм про С.Петлюру та книги, що були представлені на книжковій виставці "Симон Петлюра і його доба".


 



Немає коментарів:

Дописати коментар