22.01.22

«У Соборності сила»

 

    22 січня українці відзначають 103-ю річницю від дня проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки. 22 січня 1918 року IV Універсалом Центральної  Ради було проголошено незалежність УНР. Роком пізніше, 22 січня 1919-го, у Києві на Софійській площі був оприлюднений Універсал Директорії Української Народної Республіки – Акт Злуки про об'єднання українських земель в єдину Україну.

 Головною традицією у День Соборності став живий ланцюг — історія цієї традиції починається з 1990 року, коли патріотично налаштовані українці вирішили так символічно продемонструвати державну єдність.

   З 2000 років у Києві щорічно влаштовують живий ланцюг уздовж моста Патона, котрий пролягає між правим та лівим берегами Києва, таким чином символізуючи об’єднання Сходу та Заходу України.

    У День Соборності українців закликають пам’ятати про ціну, яку доводиться платити за єдність, та аналізувати й враховувати помилки минулого. Сьогодні в Україні знову триває неоголошена Росією війна, розпочата у 2014 році. Однак, ми знову показуємо ворогові та всьому світу свою справжню єдність. Українці знову встали обороняти свою незалежність та територіальну цілісність. Історія повторюється, а втім, на відміну від 1918-1921 років, сьогодні Україна має достатньо сили для того, щоб здобути перемогу.

    З нагоди річниці знакової події  у читальній залі Диканської публічної бібліотеки експонується історичний фото-подіум до Дня Соборності України  «У Соборності сила».  За  допомогою фотоілюстрацій  читач зможе прослідкувати  хід  найважливіших  події в історії України – передумови і причини об’єднавчого процесу, тернистий шлях України до соборності, ідеї побудови української, самостійної, соборної Держави .








Немає коментарів:

Дописати коментар