16.09.23

Знайди свою книжку

 


18 вересня – Міжнародний день читання електронних книжок 

 у вільному просторі

   Останнім часом всюди: у метро, автобусах, на навчанні, в парках, та практично скрізь можна побачити людей з компактними електронними пристроями в руках. Чим же викликана така популярність електронних книг?


   Звичайно, головною і найбільш вагомою перевагою можна вважати компактність електронної книги: все-таки набагато зручніше буде нести в сумці електронний аналог, наприклад, «Війни і миру», ніж друковані чотири томи. Пам’ять електронного носія дозволяє носити з собою цілу бібліотеку з величезної кількості книг. Читати електронні книги можна, користуючись ноутбуком, комп’ютером або планшетним пристроєм для читання — «читалці» — й іншими пристроями. Зберігати завантажену книгу можна на диску комп’ютера, флешці, у пам’яті «читалки».

   Сучасні технології потрапили в абсолютно всі сфери існування людини – від побуту до науки. В останні роки у вільному доступі можна знайти безліч електронних книг, які поступово витісняють з ринку паперові видання. Пов’язано це з кількома перевагами, які надають електронні книги – безкоштовність, можливість в один пристрій для читання електронних книг вміщати до десятка тисяч видань, невелика вага пристрою, можливість знаходити в тексті окремі фрагменти, заголовки, слова тощо. Багато читачів стверджують, що електронні видання скоро повністю витіснять книги традиційного формату з ринку, але навряд чи це станеться.

   Зважаючи на новизну та популярність такого інформаційного ресурсу, як електронна книга, сьогодні 18 вересня відзначаємо Міжнародний день читання електронних книжок у вільному доступі.

   Незважаючи на безліч переваг електронних книг, в паперових теж є чимало корисного. У першу чергу, навряд чи абсолютно всі читачі почнуть користуватися електронними книгами. Адже жоден, навіть найновіший і сучасний пристрій, не може замінити задоволення посидіти на веранді або біля каміна з книжкою, пошурхотіти сторінками улюбленого видання. Особливо це стосується читачів старшого покоління, для яких покупка нової книги, її перегортання є особливим ритуалом. Багато хто любить аромат книг, романтику самого процесу читання. Технологічність читання електронної книги не може надати всього цього.


   Однак виробники намагаються наблизити сприйняття електронної книги до класичної – паперової. З 2007 року виникають екрани з технологією електронного паперу, розробленої для імітації на дисплеї звичайного паперового аркуша. Цікаво, що робота над подібним проектом була розпочата фірмою Xerox ще в 70-х роках. На відміну від LCD-екранів, що використовують підсвідку для формування зображення, e-ink, як звичайна папір, формує зображення у відбитому світлі. За рахунок цього такі екрани можуть відображати текст і графіку значний час, при цьому практично не споживаючи енергію. У зв’язку із цим збільшується число виробників і кількість різних моделей. Однак, наразі електронні книги значно уступають за популярністю смартфонам і КПК у використанні для читання. Переваги електронних читалок:

   В електронній книзі можливий пошук по тексту, переходи за гіперпосиланнями, відображення приміток, цілком реалізоване підключення словників.

   В одному пристрої можна зберігати всю вашу бібліотеку.

   Доступність. Інтернет відкриває величезні можливості пошуку й завантаження книг, що цікавлять вас. При цьому ціна такої книги здебільшого в рази менша.

   Наявність можливості роботи з іншим цифровим вмістом, окрім тексту.

   Можливість конвертування в потрібний формат особистих записів і створення з них власних щоденників і записних книжок, які зручно зберігати у своїй мобільній бібліотеці.

   Економія паперу безсумнівно порадує захисників природи.

Електронні бібліотеки світу – безкоштовно:

https://sites.google.com/site/openbookclassic/ - бескоштовна електронна українська бібліотека

http://poetyka.uazone.net – поетична бібліотека українською мовою

http://www.nbuv.gov.ua - Національної бібліотеки України імені Вернадського – найбільша в Україні база даних наукової літератури.

https://openlibrary.org - бібліотека творів класичної літератури, налічує понад мільйон матеріалів різними мовами.

http://sites.utoronto.ca/elul/index.html - Електронна бібліотека української літератури Торонтськогго університету (Канада)

https://www.adelaide.edu.au/library/news/list/2020/01/07/ebooksadelaide-has-now-officially-closed - Бібліотека Університету Аделаїди містить роботи з літератури, філософії, релігії, історії та інших тематик, а також твори художньої літератури мовою оригіналу.

http://onlinebooks.library.upenn.edu - Бібліотека Пенсильванського університету налічує більше двох мільйонів безкоштовних електронних книг, тематика – від історії до юриспруденції та медицини. Книги можна завантажити у форматі zip або txt.

https://eric.ed.gov - ERIC – інформаційний центр навчальних ресурсів (The Education Resources Information Center, ERIC), фінансується Інститутом педагогічних наук Міністерства освіти США, надає доступ до 1,5 мільйона бібліографічних записів – цитат, статей, журналів та інших матеріалів, пов’язаних із викладанням та навчанням, з яких приблизно чверть доступні у повнотекстовій версії.

Немає коментарів:

Дописати коментар