17.10.23

Благословенна піснею

   80 років тому народилась народна артистка України Раїса Кириченко.

   Славу, визнання та народну любов вона пізнала за життя. Була удостоєна звань народної та заслуженої артистки, стала лауреатом Шевченківської премії, Повним кавалером ордена княгині Ольги та інших престижних державних нагород. Хоча свого часу «доброзичливці» називали її «безголосою нездарою»...

   Раїса Кириченко — без сумніву, жінка-легенда, без якої неможливо уявити історію української естради. Красива, чудова, добра, мила жінка із сільською вдачею, полонила серця мільйонів, зачарувала магією свого голосу. Як вдалося їй це зробити? Та дуже просто, вона співала душею, горіла піснею, любила всіх і все навколо. Ніколи не відмовляла людям у скруті, мала граничне відчуття такту у виходах «на біс», не ображаючи при цьому ні шанувальників, ні художніх керівників колективів, у яких доводилося працювати. Просто ідеальна: співачка, жінка, донька, подруга, сестра, тітонька.

   З нагоди річниці дня народження відомої землячки для слухачів «Університету ІІІ віку» Диканського територіального центру провідний бібліотекар читального залу С.Тютюнник провела краєзнавчу мистецьку зустріч «Благословенна піснею».

   Згадували про чесноти Раїси Опанасівни, якою вона була чудовою господинею, як допомагала всім, хто звертався до них. Та про велике та вірне кохання до Миколи Кириченка, котрий знав про неї все і мило по-батьківськи піклувався про її здоров’я: грів одяг та взуття перед концертами, щоб його горлиця не мерзла, слідкував за вчасним прийомом ліків, і витягав із сцени застрягле взуття… і кохав її усе життя. Був завжди поряд, за її спиною: красивий, високий чоловік з баяном.

   Із задоволенням присутні переглянули відеофільм про Раїсу Кириченко « Я вдячна всім, хто вимолив мене у Бога. Раїса Кириченко. Портрет».






Немає коментарів:

Дописати коментар