31.07.24

Акція "Нова сторінка"

    У 2021 році « Благодійний фонд «Бібліотечна країна» та народна депутатка України Євгенія Кравчук започаткували спільну акцію «Нова сторінка» з метою наповнення бібліотек невеликих громад новими книжковими виданнями. У сезонах 2021 та 2023 років у фонди 26 українських бібліотек було передано 1500 книг!


    Цього року стартував третій сезон проєкту «Нова сторінка 2024»: 247 заявок, 10 відібраних, серед яких Диканська публічна бібліотека!

    Цього разу організатори проєкту , надихнувшись ініціативою Президента України щодо поширення практики вивчення англійської мови в нашій державі, прагнуть повнити бібліотечні фонди англомовними книгами , які допоможуть усім бажаючим долучитися до вивчення англійської через читання художньої літератури. Адже хороша книга англійською мовою – це відмінний ресурс для розширення словникового запасу, розвитку навичок читання, зміцнення знань з граматики та орфографії.

    Щиро раді повідомити своїх користувачів, що ми вже отримали такі очікувані набори книг англійською мовою та новинки української книги від вітчизняних видавництв, які з нетерпінням будуть чекати своїх читачів на полицях Диканської публічної бібліотеки та Диканської публічної бібліотеки для дітей!

    Щиро вдячні усім причетним до цієї корисної ініціативи за нові можливості задля розвитку громади! Разом можемо більше! 








 

30.07.24

Княгиня Ольга - перша володарка держави

   Нещодавно християни вшановували пам'ять Святої рівноапостольної княгині Ольги. Серед святих княгиня особливо шанована як перша жінка - володарка держави та жінка, яка зробила значний внесок у поширення християнства на Русі.

   Княгиня Ольга стала першою фундаторкою християнських храмів на Русі. Вона будувала церкви на місці ідолів, заклала Миколаївський храм над Оскольдовою могилою і, ймовірно, дерев'яний храм святої Софії в Києві. Також активно навертала киян у християнство і мала великий вплив на своїх онуків, зокрема на майбутнього прсвітителя Русі - Володимира.

   З нагоди вшанувань для слухачів "Університету ІІІ віку" бібліотекарі читального залу Диканської публічної бібліотеки підготували історичну розвідку "Легенди та факти про найвідомішу жінку в історії України: княгиня Ольга". Присутні дізналися хто вона така, якого роду: жінка, яка змогла потіснити владолюбних мужів, підступних варягів і сісти на древньому київському престолі. Слухали цитати з нарису про княгиню Ольгу із книги Олеся Козуля "Жінки в історії України". Переглянули відео "Княгиня Ольга. Історія помсти за чоловіка та спокути своїх гріхів" із серії "Гра долі". Познайомилися з книгами про відомих жінок України, що є в читальному залі бібліотеки.










18.07.24

В бібліотеку – на ігротеку!

    Якщо ви бажаєте познайомитися зі світом настільних ігор – приходьте до читальної зали Диканської публічної бібліотеки!

    Настільні ігри - це чудовий спосіб проведення дозвілля. Економічні, логічні, стратегічні, пригодницькі, розвиваючі, психологічні, навчальні та інші -  вони розвивають комунікативні здібності, ерудицію, фантазію, поліпшують логічне мислення, поповнюють словниковий запас. А ще, це альтернатива комп’ютерним розвагам та сучасним гаджетам. І головне, настільні ігри - це живе спілкування, вони об’єднують, дарують приємні зустрічі, дають можливість  отримати позитивні емоції та знизити стрес. Настільні ігри допомагають  підтримувати стосунки з друзями і рідними, заводити нові знайомства, а також розвивають у дітей особистісні та соціальні навички та стратегічне мислення.

    Щоб зробити  дозвілля ще цікавішим, бібліотека пропонує вашій увазі настільні ігри:

-         «Все буде Україна» - гра про події сьогодення та кожного з нас. В компанії друзів ви дізнаєтесь про героїв сьогодення і не тільки.

-         «Music emoji» - перевір свою кмітливість та знання українських пісень!

-         «Знай наших» - згадай обличчя українського шоубізнесу та визначні пам’ятки українських міст.

-         «10 тарганів: вільні та божевільні» - впорайся з нашестям тарганів!

-         «The ROYAL  BLUFF» - для тих, хто любить ризик і веселощі!

-         «Місія: зарядка» - карткова гра, яка привчає до поведінки, яка є запорукою  здорового способу життя.

-         «ЕКО – МЕМО» - память тренеруй – відходи сортуй!

-         «Quoridor»  (Коридор) – всесвітньо - знаменита логічна гра - головоломка.

-         « Panic lab» (Паніка В Лабораторії) – цікава гра на швидкість та уважність!

-         «TVISTER» - рухлива гра для непосидючої компанії!

-         «RUMMY» - це блеф, складання комбінацій, постійний вибір та зміна тактики для тих, кому це буде цікавим!

-         «SCRABBLE» - сподобається любителям кросвордів, ребусів та ігор на складання слів.

-         "BEST QUEST 4 в 1"  -  захоплююча та яскрава карткова квест – гра

-         «Країна снів» - компанійська карткова настільна гра з популярними механіками відгадування асоціацій і прихованими ролями.

-         «Каркасон» - безперечно культова настільна гра, котра виконує місію так званого “ґейтвею”, гри, котра залучає та захоплює нових гравців до світу настільних ігор.

-         «ALIANS» - настільна командна гра, в якій треба максимально швидко пояснити своїй команді задані слова без використання однокореневих.

-         «Ферма Люкс» - відмінний варіант, щоб захоплююче і весело провести дозвілля з друзями або родиною: оригінальний сюжет, велика різноманітність стратегій та цікаві, яскраві персонажі.

   Нещодавно в читальній залі бібліотеки відбувся День настільних ігор. У дружній та невимушеній атмосфері діти та юнацтво мали змогу не лише грати разом  з друзями , а й побувати на презентації нової настільної гри!

    Настільна  гра «Місія: зарядка», створена спільно із Світ Громад для дітей 10-14 років в межах україно – швейцарського проекту «Діємо для здоров’я»

    «Місія: зарядка»  - це настільна інтерактивна карткова гра, яка допомагає дітям засвоїти приклади здорової поведінки, яка є запорукою здорового способу життя через ігрові веселощі, інтеграцію рухової активності та інших здорових типів діяльності. У веселому та інтерактивному форматі розкриває такі теми, як профілактика вживання алкоголю та тютюну, здорове харчування, рухова активність, психічне здоров’я та  правила безпеки.

   Завдяки інтерактивній грі,юнацтво разом  з бібліотекарями  визначили  основи  здорової та нездорової  поведінки ,отримали власний заряд  бадьорості та передали його іншим учасникам гри за допомогою фізичних вправ та різноманітних активностей.

    Покличте друзів , не забудьте  прихопити гарний настрій  і  мерщій до бібліотеки  -  грати у настільні ігри!












11.07.24

Навчання з цифрової грамотності на платформі "Дія. Освіта"

 

   Сьогодні у Хабі цифрової освіти (Інтернет - центр Диканської публічної бібліотеки) відбулося навчання з цифрової грамотності на платформі Дія.Освіта.
    Присутні поновили свої знання з користування навчальною платформою, вивчали як користуватися ресурсом "Державні послуги он - лайн". Дізналися як авторизуватися, які послуги можна отримати; познайомилися з порталом Пенсійного фонду України і навчалися в ньому працювати: як зареєструватися, створити особистий кабінет, які засоби комунікації з ПФУ є і як їх використовувати. Побачили як виглядає електронна трудова книжка і Електронний реєстр листків непрацездатності, а також Пенсійний калькулятор, за допомогою якого можна розрахувати розмір пенсії.
    Дізналися як записатися на прийом до лікаря за допомогою HELSI, як користуватися Сервісом нагадування прийому ліків.
    Організувала і провела навчання провідний бібліотекар Гальченко Тетяна.
 


 

10.07.24

Олекса Пугач «Отаман Коваль»

   Шановні читачі! Презентуємо вашій увазі нове видання, що відтепер маємо у фондах Диканської публічної бібліотеки – Олекса Пугач «Отаман Коваль».

    Знайомтесь, Олекса Пугач – за фахом – юрист, за покликанням – історик – краєзнавець ,автор книг «Багачанський Шельменко»(2021 р.), «Отаман Гонта 1920 року» (2006р . і 2018 р.), «Отаман Левченко»(2020 р.)

    У книзі «Отаман Коваль»(2020 р.) розповідається про повстанський рух козаків і селян Гадяцького та Зіньківського повітів Полтавської губернії в 1920 – ті роки, який був спрямований проти московських більшовицьких окупантів та реалізації ленінської політики «воєнного комунізму» На чолі супротиву стали сміливі і рішучі борці за Україну: відомі отамани Л.Христовський, М.Мандик, маловідомі ватажки Антоненко,Бей, Листопад, Кундій та ін., а також авторитетна українська письменниця Олена Пчілка.

    Особливу увагу в книзі приділено постаті отамана Олександра Коваля. Всі події висвітлені на основі архівних документі і фотознімків, а також спогадів безпосередніх учасників тих подій, переказів їхніх рідних і близьких.

    Щиро вдячні автору за подарунок та запрошуємо усіх зацікавлених до читання!
 




 

04.07.24

Неймовірні українки: Олена Пчілка

    Цього спекотного літнього дня до читальної зали Диканської публічної бібліотеки завітали слухачі "Університету ІІІ віку". Як завжди, зустріч пройшла цікаво та корисно. Присутнім були запропоновані цікавинки про нашу землячку - українську письменницю, драматургиню, публіцистку, громадську і культурну діячку, перекладачку, член - кореспондентку Всеукраїнської АН, матір Лесі Українки та сестру Михайла Драгоманова - Олену Пчілку. Цими днями відзначаємо 175 - річчя з дня її народження.

   Також присутні ознайомилися з виданнями, що представлені на розгорнутій книжковій виставці "Видатні постаті, які вражають, захоплюють, надихають".

   Як завжди, ця категорія слухачів у бібліотеці мала змогу попіклуватися про себе - вимірювали тиск та частоту сердечних скорочень, а також рятувалися в прохолоді читальної зали літніми напоями та смаколиками.











03.07.24

У бібліотеках можна навчитися цифровій грамотності

   

   Бібліотеки-хаби цифрової освіти є важливими центрами розвитку цифрових навичок у громадах Полтавської області, які допомагають людям засвоювати важливі цифрові знання для успішного функціонування у сучасному світі.
    У Диканській публічній бібліотеці навчають і консультують з питань цифрової грамотності. Усі охочі можуть здобути навички користування смартфоном, комп’ютером, інтернетом та основними онлайн-сервісами, дізнатися свій рівень цифрової освіти та отримати консультації як його підвищити.
    Заняття проводять координатори Хабу цифрової освіти, які брали участь у тижневих спеціалізованих тренінгах від регіонального тренінгового центру для бібліотекарів.
    Діяльність Хабів цифрової освіти на базі бібліотек підсилюється проєктом «Здобуття цифрових навичок у бібліотеках – Хабах цифрової освіти», що впроваджується в усіх областях України. Його реалізує ВГО Українська бібліотечна асоціація за підтримки Програми розвитку ООН (UNDP) в Україні у межах «Проєкту підтримки Дія», що імплементують за фінансування Швеції, та у співпраці із Міністерством цифрової трансформації. Проєкт покликаний допомогти фахівцям бібліотек створити Хаб цифрової освіти або удосконалити діяльність вже існуючого.
    Це вже другий етап спільної роботи партнерів над підвищенням інституційної спроможності бібліотек-Хабів країни. Минулого року ВГО Українська бібліотечна асоціація, UNDP та Швеція у співпраці із Мінцифрою реалізували аналогічний проєкт у 12 областях країни.
    Хаб цифрової освіти — це простір, де кожен може вивчити навички цифрової грамотності та отримати доступ до сайту Дія.Освіта .