30.07.24

Княгиня Ольга - перша володарка держави

   Нещодавно християни вшановували пам'ять Святої рівноапостольної княгині Ольги. Серед святих княгиня особливо шанована як перша жінка - володарка держави та жінка, яка зробила значний внесок у поширення християнства на Русі.

   Княгиня Ольга стала першою фундаторкою християнських храмів на Русі. Вона будувала церкви на місці ідолів, заклала Миколаївський храм над Оскольдовою могилою і, ймовірно, дерев'яний храм святої Софії в Києві. Також активно навертала киян у християнство і мала великий вплив на своїх онуків, зокрема на майбутнього прсвітителя Русі - Володимира.

   З нагоди вшанувань для слухачів "Університету ІІІ віку" бібліотекарі читального залу Диканської публічної бібліотеки підготували історичну розвідку "Легенди та факти про найвідомішу жінку в історії України: княгиня Ольга". Присутні дізналися хто вона така, якого роду: жінка, яка змогла потіснити владолюбних мужів, підступних варягів і сісти на древньому київському престолі. Слухали цитати з нарису про княгиню Ольгу із книги Олеся Козуля "Жінки в історії України". Переглянули відео "Княгиня Ольга. Історія помсти за чоловіка та спокути своїх гріхів" із серії "Гра долі". Познайомилися з книгами про відомих жінок України, що є в читальному залі бібліотеки.










Немає коментарів:

Дописати коментар