18.09.19

«Будеш, батько,панувати…»


«Будеш, батько, панувати,
поки живуть люди,
Поки сонце з неба сяє,
тебе не забудуть»
Т.Шевченко

Шановні наші користувачі!
   На літературному небосхилі Полтавщини засвітилася яскрава дата –        І.П. Котляревському – 250 років з дня народження.
1769, 9 вересня – у родині службовців народився Іван Котляревський. Сімя мала садибу і 8 кріпаків.

1780 – після приходської школи вступає до Полтавської семінарії. Захоплюється поезією. Підробляє мандрівним учителем по селах.

1789 – влаштовується писарем Новоросійської губернської канцелярії та протоколістом Полтавської дворянської опіки. Вчителює у панів, записує легенди та пісні. Починає писати «Енеїду».

1796 – записується кадетом до Сіверського карабінерного полку. Бере участь у російсько – турецькій війні 1806 – 1812 рр. у чині штабс – капітана. За особливі військові заслуги нагороджений Орденом Святої Анни.

1810 – стає наглядачем Будинку виховання дітей бідних дворян. За 2 роки формує в Полтаві козацький полк у війні проти Наполеона.

1816 – призначений директором полтавського театру. Для нього пише пєси «Наталка Полтавка», «Москаль - чарівник», які мають шалений успіх у публіки.
Закохується в акторку Тетяну Пряженківську, але вона не відповідає йому взаємністю. Стає членом полтавської масонської ложі «Любов до істини».

1827 – обирають попечителем «богоугодних закладів» Полтави. За вісім років залишає роботу через подагру. Звільняє усіх кріпаків.

1838, 10 листопада – помер. Ховають на міському кладовищі над Кобеляцьким шляхом у Полтаві – тепер територія Свято – Пантелеймонівської церкви.

   Іван Котляревський написав поему «Енеїда», пєси «Наталка Полтавка», «Москаль – чарівник», складав вірші та перекладав з грецької  та французької. При цьому користувався розмовною мовою, за що його вважають основоположником нової української літератури. У житті Котляревський був щирий із друзями й завжди допомагав ближньому. Для багатьох був благодійником і під скромною простотою українця приховував натуру високу й сповнену найніжніших палких почуттів. Він був душею дружніх бесід, ніхто краще за нього не переказував анекдотів. Майже всі жителі Полтави знали його особисто і при зустрічі віталися з ним.
   Отож, читаймо Котляревського! До уваги наших користувачів твори видатного письменника української літератури І.П. Котляревського, які є в нашій бібліотеці.




Немає коментарів:

Дописати коментар