30.07.20

Ми даємо хворобам бій

Історія лікування травами має, певно, такий самий вік, як і історія людства. Споконвіку наші предки користувалися цілющими властивостями природи. І, головне, природа ніколи не відмовляла їм. Вона завжди підказувала, як можна зцілитися. Багато дикорослих рослин, які застосовувались в народній медицині, полегшували страждання хворих, сприяли їх одужанню. Так поступово почала розвиватись народна медицина. Лікарські рослини можна знайти буквально скрізь: у полі, на луках, у лісі, на болоті, у саду. Вони - найбільше диво природи, царство краси і наше цілюще багатство. Історія траволікування налічує не сотні, а тисячі років, і лікарські рослини археологи знаходили навіть на стоянках первісної людини. 
   У світі як лікарські використовують 21 тис. видів. Із них більшість — у народній, а також арабській, індійській, китайській, тибетській та інших традиційних медицинах (напр. китайська — понад 2 тис. видів, різні школи арабської — до 800, бурятська гілка тибетської медицини — 560). В Україні виявлено багато лікарських рослин, які стали основою для розвитку народної медицини. 
   Лікування рослинами ґрунтувалося на уявленнях про "чудодійну" силу трав. Люди збирали рослини у певний день і час (на свято Івана Купали, при повному місяці тощо). Віру людей у цілющу силу рослин використовували знахарі, ворожбити, ченці, які знали особливості лікарських трав. Вони спочатку вели заготівлю лікарських трав, а згодом почали вирощувати їх на монастирських городах.
   Лікарські рослини – одне з основних джерел одержання лікувальних і профілактичних засобів сучасної медицини. Існує їх класифікація.
   Залежно від екології виділяють:
-дикорослі лікарські рослини (горицвіт весняний, конвалія звичайна, мучниця, брусниця, бобівник, глечики жовті, кмин піщаний, деревій звичайний, звіробій продірявлений, чебрець повзучий тощо);
-лікарські рослини, що наявні у природі в недостатній кількості, культивуються для задоволення потреб фармації (валеріана лікарська, оман високий, беладона звичайна, вовчуг польовий, женьшень, обліпиха крушиноподібна, алтея лікарська тощо);
-лікарські рослини іноземного походження, акліматизовані та інтродуковані в Україні (шавлія лікарська, чебрець звичайний, наперстянка пурпурова тощо), лікарські рослини, що відомі лише в культурі (м’ята перцева, ортосифон тичинковий, мак снодійний (сорт олійний);
-сільськогосподарські лікарські рослини (льон, гарбуз, мигдаль, гірчиця та ін.);
-культивовані лікарські рослини, які поділяються на польові (змієголовник молдавський, меліса лікарська, левзея сафлороподібна, лофант анісовий тощо), теплично-польові (катарантус рожевий, ерва шерстиста тощо), тепличні (алое деревоподібне, каланхое перисте), а також сортові селекційні, штамові мікроклоновані.

Пропонуємо вам ознайомитися з порталом "Природа України", де зібрано в одному місці інформацію щодо природних об’єктів та флори і фауни України. Зокрема і про рідкісні, і ті що потребують допомоги види тварин, рослин і рослинних угруповань. Окремо виділені описи рослин, що розміщені за систематичним порядком, у додатках приведено алфавітний показчик українських та латинських назв рослин, правила використання та охорони лікарських рослин, а також карти розповсюдження видів.

Рекомендуємо переглянути статтю "Лікарські рослини, їх значення в житті людини".

   


   У наших книжкових фондах є книги даної тематики. Запрошуємо вас прийти до бібліотеки, щоб ознайомитися з цією літературою. Ось деякі з них:

Перевозченко, Ігор Ігорович
Шукайте лікаря в природі : довідникове видання / Ігор Перевозченко, Тетяна Андрієнко, Борис Заверуха,. - К. : Урожай, 2002. - 210,[1] с.


В книзі описано лікарські рослини, поширені на території України. Розповідається про їх використання у народній медицині та лікування на практиці. 
Дано рекомендації щодо збирання і сушіння сировини, а також культивування цілющих рослин на присадибних ділянках. 
Для широкого кола читачів.


Кархут, Василь Володимирович
Ліки навколо нас / Василь Кархут. - 4-те вид. - К. : Здоров'я, 2001. - : цв.іл: [20]c.


У книжці автор розповідає про найпоширеніші у медичній практиці лікарські рослини, дає ботанічний опис кожного виду, вказує райони та місця, де вони ростуть, рекомендує способи обробки, зберігання та застосуванняїх. Окремий розділ присвячено ролі рослинних речовин у лікувальному харчуванні. Наприкінці книги подано календар збирання лікарських рослин. Для практичних лікарів, збирачів лікарських рослин.


Товстуха Є.С.
Фітотерапія /3-є вид., перероб. і доп. - К.: Оріяни, 2000. - 432 с.

Приведено детальний опис 269 цілющих лікарських рослин, які споконвіків застосовує український народ для лікування та профілактики як окремих, так і багатьох груп численних недуг.
Вагомим науковим потенціалом та щоденною діяльністю практичного лікаря автор неспростовно доводить, що фітотерапія належить до універсальних лікувальних засобів живої природи. Фітотерапію автохтонів нашої землі — праукраїнців і українців - вчений розглядає як етнічний та традиційний наріжний камінь лікувальних засобів, що торкаються джерел сивочолих тисячоліть.

Универсальная энциклопедия лекарственных растений /Сост. И. Путырский, В. Прохоров. Минск-М. Книжный Дом; Махаон 2000г. 656 с., илл. - (Мир энциклопедий).

В книге дается полная характеристика 170 основных лекарственных растений. Подробно описаны формы и способы их применения в научной и народной медицине, кулинарии и косметике. Приведены многочисленные полезные советы о том, как сохранить здоровье, молодость красоту.
Для широкого круга читателей.


Лекарственные травяные сборы. 3600 целительных рецептов/ Авт.-сост. В. А. Волынченко. - М.: ООО "Издательство АСТ"; Д.: "Издательство Сталкер", 2002. - 512 с.: ил.

Представлены рецепты лечения различных заболеваний из общеизвестных лекарственных растений. Даны советы по их правильному приготовлению.
Описаны целебные свойства наиболее употребляемых видов растений, приведены перечень лекарственных растений и календарь их сбора. Составной частью книги является глоссарий наиболее распространенных болезней с указанием причин их возникновения.
Для удобства пользования дан предметный указатель болезней, описанных в книге.
Для широкого круга читателей.

Носаль І.М. 
Від рослини - до людини: Розповіді про лікувальні та лікарські рослини України/Худож. І.О.Ком'яхова. - К.: Веселка, 1992 - 1995. - 606 с.: іл.

Книга являє собою своєрідну енциклопедію рослинного світу України. Нариси розповідають про використання трав, кущів, дерев (описано близько 250) при лікуванні багатьох хвороб. Подаються способи вживання зовнішньо і внутрішньо, вказується час збирання зілля, поради щодо сушіння й зберігання.



Кархут В.В.
 Жива аптека - К.: Здоров'я, 1992. - 312с., іл., 2,39 арк. іл.

У книжці охарактеризовано лікарські рослини, які ростуть на території України. Наведено фітотерапевтичну рецептуру (із 170 видів рослин) засобів, що застосовуються для лікування хворих з ураженням органів дихання, травлення, серця, системи кровообігу, сечостатевих органів, а також при глистяних інвазіях, хворобах шкіри, дитячих, нервових хворобах та ін. 
Дано рекомендації щодо приготування лікувальних чаїв і сумішей.

  

 
   Поповнюйте свій багаж знань про лікарські рослини, дружіть з природою, і вам не треба буде звертатися до лікарів, бо саме в природі закладена основа вашого життя, здоров'я. Бажаємо вам менше хворіти та бережно ставитись до природи, звичаїв і традицій нашого народу, вивчати їх, передавати з покоління в покоління.
   Будьте здорові!

Немає коментарів:

Дописати коментар