07.07.20

Запрошуємо до обговорення

   У березні цього року на абонементі стартувала презентація нового роману Гаськи Шиян "За спиною". (Підготували провідний бібліотекар абенементу Т.Михайлик та провідний бібліограф Диканської ЦРБ О.Гірняк)





   Галина (Гаська) Шиян народилася у 1980 році у Львові. За освітою - класичний філолог. Вона - не лише відома українська письменниця та перекладачка. Вона авторка, яка у своїх текстах приділяє багато уваги темам фемінізму та тілесності.
   Шиян можна назвати сьогодні голосом свого покоління в українській літературі: її персонажі - уособлені 35 - літні українці та українки перш за все: з усіма притаманними травмами, болем і страхами. 
   Книжка Шиян "За спиною" - історія молодої жінки на фоні подій поточної війни на Донбасі, 2019 р. стала однією з найбільш обговорюваних літературних новинок. Авторка пропонує сторонній погляд на війну не учасника, а спостерігача. Ви можете триматися осторонь од війни. Побудувати власне життя на основі комфорту й достатку. Але це зовсім не означає, що одного дня війна не відімкне двері вашого дому власним набором ключів. Так сталось і з Мартою - головною героїнею нового роману Гаськи Шиян "За спиною", коли в один момент її затишний світ перевертається догори ногами. Макс бере повістку в армію. Марта намагається відповідати суспільним очікуванням і прийняти цей крок, але внутрішній конфлікт і образа за те, що він не залишиться з нею, а вибрав війну, не дають їй спокою.
   Гострий внутрішній конфлікт, який намагається подолати головна героїня, спровокований переоцінкою цінностей і тілесністю, яку не завжди вдається приборкати. Як вона долає депресію? Які приймає рішення? Куди її приводить, врешті - решт, намагання втечі? Про все це читайте в романі.
   Між іншим, Гаська Шиян - єдина українська авторка, чия книжка "За спиною" здобула премію Євросоюзу. Також її роман було відмічено премією "Літакценту".

Шановні наші користувачі!
   Отож, якщо вам набридла буденність і ви любите зламувати стереотипи, запрошуємо вас до читання нової книги Г.Шиян "За спиною". Долучайтесь до обговорень однієї з найбільш популярних літературних новинок .
   Вашій увазі пропонуємо також цікаві книги про війну. Серед них найвідоміші - книги відомого журналіста і письменника (м. Суми) Є.Положія - "Іловайськ" - книга про мужність, неймовірний героїзм і людяність українських солдатів і офіцерів, бійців добровольчих батальонів, всіх тих, хто опинився в кінці серпня 2014 року в "Іловайському котлі", що став найбільшою поразкою української армії в ході війни на Сході. "Перехрестя": повісті, новели, есеї, віршата; "П'ять секунд, п'ять днів" - текст побудований на реальних історіях, що їх розповіли бійці авторові. Ганна Ручай "На східному фронті є зміни". І, нарешті, книга, яку пропонуємо прочитати всім нам - Наталія Нагорна - спеціальний кореспондент ТСН каналу 1+1 - "Повернутися з війни". 


                                                         
Наші користувачі про книгу Гаськи Шиян "За спиною"

*** Ольга С. бухгалтер
    Цей роман, на мою думку, написаний для жінок насамперед, авторка допомагає нам зрозуміти внутрішній світ жінки, чоловік якої іде на війну, її переживання та непростий вибір.

*** Любов Ч. пенсіонерка
       Роман дуже життєвий. Вартий уваги читачів. Його треба читати. Адже це наша реальність тепер, будь - хто може потрапити у такий вир подій, яких не чекаєш.

*** Лідія С. вчитель
      Це дуже сильний роман української сучасної літератури. Це книга для тих, хто хоче зрозуміти природу жінки, насолодитися мовою. Це книга про іншу сторону війни та про звичайних людей, які не мають вибору, окрім того, як прийняти нову змінену реальність. І, звичайно, ж змінитися самим.

*** Оксана Г. лікар
      Це відвертий, часом еротичний, але ні в якому разі не вульгарний, чуттєвий роман про живу реальну жінку, з її емоціями, роздумами, почуттями. А ще про силу волі йти своєю дорогою, а не тим шляхом, якого від неї чекають родичі, батьки, подруги, колеги, чоловік. Отже, це ще й роман про сміливість.

Немає коментарів:

Дописати коментар