01.12.20

СНІД: підступний, агресивний, смертельний

 

СНІД - одна з найважливіших і трагічних проблем, що виникли перед людством наприкінці ХХ сторіччя. Та головна проблема навіть не в тому, що Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) офіційно зареєструвала понад 40 мільйонів ВІЛ - інфікованих та 16 мільйонів померлих. Проблема в тому, що ми, в нашому ХХІ сторіччі, як і багато років тому, не хочемо всерйоз сприймати факт, що живемо у світі, в якому існує вірус імунодефіциту людини і повірити, що проблема СНІДу і його наслідків безпосередньо стосується кожного. А даремно, адже сьогодні Україна займає перше місце в Європі та шосте у світі за швидкістю розповсюдження ВІЛ і хворих на СНІД. В нашій країні епідемія ВІЛ - інфекції розпочалася у 1995 році, коли вірус імунодефіциту людини потрапив у середовище споживачів ін'єкційних наркотиків (СІН). До цього (1987 - 1994рр) в країні реєструвалися поодинокі випадки інфікування. На даний час в Україні офіційно понад 300 тис. людей ВІЛ - інфіковані. Щоденно інфікується близько 50 осіб, 8 громадян помирають від СНІДу. Серед ВІЛ - інфікованих в Україні близько 65% - це молоді люди віком 15 - 29 років.

   Саме тому 1 грудня вся Світова спільнота відзначає Всесвітній день боротьби зі СНІДом, який став одним із найбільш визначних міжнародних днів здоров'я, а здоровий спосіб життя є запорукою профілактики СНІДу. 
   З метою відзначення  Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом у читальній залі Диканської ЦРБ експонується книжково - ілюстративна виставка - застереження "СНІД: підступний, агресивний, смертельний". Представлені книжкові видання та листки - слайди розповідають про історію виникнення ВІЛ/СНІДу, шляхи його поширення, інформують про заходи профілактики щодо запобігання розповсюдженню інфекції.











Немає коментарів:

Дописати коментар