29.04.21

Вже Великдень на порозі!

    2 травня 2021 року всі християни відзначатимуть найсвітліше свято - Великдень. В цей день Ісус Христос, що помер на хресті заради спасіння всіх сущих у цьому світі, воскрес із мертвих. Цього дня всі люди - чи рідні, чи незнайомі - вітаються одне з одним: "Христос Воскрес!". "Воістину Воскрес!" - звучить у відповідь. Український народ здавна вірив у те, що страви, які окропила свята вода і над якими проказана молитва, наділені потужною живильною силою.

   Традиція фарбувати крашанки бере витоки з біблійної легенди. Незабаром після воскресіння Ісуса свята Марія Магдалина прийшла до Риму. За тодішнім звичаєм вона принесла в дарунок римському імператору те, що могла, що мала - кошик яєць та промовила "Христос Воскрес!". Імператор відмовив їй, що ніхто не може воскреснути з мертвих, так як ці яйця не можуть з білих стати червоними. І сталося диво - щойно імператор промовив ці слова, як яйця почервоніли. Звідтоді на кожне великоднє свято українці фарбують крашанки.

   Шановні наші користувачі! А чи все ви знаєте про українські великодні традиції? То ж на допомогу вам бібліотекарі Диканської публічної бібліотеки організували на абонементі та в читальному залі книжкові виставки - інсталяції "Паска красна день вітає" (абонемент) та "Весна вже воскресла, нам свято принесла" (читальний зал).

   Намагаймось відродити забуті предківські традиції. Великдень  - світлий день весняного свята. 

   Христос Воскрес!

   Всім гарних свят і смачної паски!

















Немає коментарів:

Дописати коментар