22.06.21

«Ніч сколихнула вибухами бою»

 


Відповідно до Указу Президента України від 17. 11. 2000 № 1245/2000 щорічно 22 червня наша держава відзначає День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни.

Цей день – одна з найскорботніших дат в історії усього людства. День початку масштабної та кровопролитної війни, яка тривала майже чотири роки. Друга світова війна спричинила незліченні жертви, руїни і спустошення.

22 червня 1941 на світанку фашистська Германія без оголошення війни нанесла масований нищівний удар по аеродромах і залізничних вузлах, по військово-морських базах та місцях розквартирування військових частин, по багатьох містах мирних країн, де жили, працювали і мріяли звичайні люди…

   Україна - одна з країн світу, яка зазнала найбільших втрат за роки тієї війни. За різними оцінками, у Другій світовій війні українці понесли людські втрати більші, ніж Велика Британія, Канада, США і Франція разом взяті.

Найжорстокіша та найкривавіша війна в історії людства, що забрала десятки мільйонів життів, тривала 1418 днів. Щодня гинуло майже 14100 радянських людей, кожну годину – 588, кожну хвилину – 10. Загалом за роки Другої світової війни Україна втратили 8 мільйонів своїх громадян (5,5 мільйона цивільних і 2,5 мільйона військових). Тому про мужність і героїзм, проявлені у смертельному двобої всіх народів з фашизмом, людство завжди має пам’ятати.

Вшановувати пам’ять полеглих у Другій світовій – обов’язок кожного з нас, адже якби не відвага простих людей того часу, хто знає, що було б з нами зараз.

З нагоди відзначення Дня скорботи і вшанування пам`яті жертв війни в Україні у читальному залі Диканської публічної бібліотеки діє виставка-реквієм «Ніч сколихнула вибухами бою».

На ній представлено чимало цікавих матеріалів, книг, публіцистичних роздумів, фотоальбомів.








Немає коментарів:

Дописати коментар