18.09.21

Національному парку "Софіївка" - 225

   Національний дендрологічний парк «Софіївка» Національної академії наук України є шедевром світового садово-паркового мистецтва кінця XVIII - початку XIX століть. Це зразок пейзажного паркового мистецтва - композиції води, землі, каменів, рослин, архітектурних споруд і скульптур. Площа парку сягає 180 гектарів. Парк розташований на околиці старовинного міста Умані Черкаської області.

 В цьому році виповнюється 225 років із часу заснування в місті Умані національного дендрологічного парку “Софіївка”. До цієї дати в Інтернет-центрі нашої бібліотеки відбулася віртуальна екскурсія "Національному парку "Софіївка" - 225". 
   Учні сьомих класів мали змогу побачити всю красу дендропарку у відеороликах:
Софіївка, Умань - повна відео екскурсія

   Нині «Софіївка» - найбільший центр з інтродукції та акліматизації рослин Правобережного лісостепу України, де нараховується понад 3 тисячі таксонів різноманітних рослин. Як науково-дослідний інститут НАН України «Софіївка» здійснює фундаментальні та прикладні наукові дослідження з актуальних напрямів біологічної науки з метою одержання нових наукових знань та їх використання для практичних цілей. Науковий колектив забезпечує збереження і вивчення у спеціальних, штучних і природних умовах парку «Софіївка» різноманітних видів дерев, кущів та трав’янистих рослин і їх композицій для найбільш ефективного наукового, культурного, рекреаційного та іншого використання. Саме завдяки праці науковців «Софіївка», як інститут має визнання в наукових колах світу, що підтверджується міжнародними відзнаками та дипломами. В 1995 році «Софіївка» за результатами Міжнародного конкурсу Європа Ностра (Europa Nostra) колектив парку отримав всі відзнаки: медаль, диплом і барельєфний знак за роботу з відновлення його після стихійного лиха 1980 року, а також за збереження пам'яток історії та культури.
   У 1984 році планета 2259, відкрита астрономом Бурнашевою в 1971 році, отримала назву «Софіївка» на честь одноіменного парку в Умані.

   У 2007 році «Софіївку» визнано одним із Семи чудес України.




Немає коментарів:

Дописати коментар