23.04.22

«Христос Воскрес – воскресне й Україна»

 

   Великдень – древня назва одного з основних українських свят, повязаних з містерією народження світу.

   Наш народ зумів зберегти автентичність своїх прадавніх свят і мудро поєднати з християнськими традиціями . Ідея воскресіння, торжества світла над темрявою, добра над злом, життя над смертю присутня і в нинішньому святкуванні Великодня.

   Свято Великодня припадає на весняне рівнодення, коли день стає більшим за ніч, природа в цей час починає оживати – воскресати після зимового сну, скресають ріки, повертаються птахи з вирію, дні стають довшими, а сонце – теплішим. Саме в цей день радіють і люди і природа.

   Обовязковими обрядовими стравами є великодня паска, крашанки та писанки, які вміло готують господині.

   Цьогорічне Великоднє свято співпало з трагічними подіями в нашій рідній Україні – військовою агресією сусідньої держави Росії. Московія намагається обрубати вершечок нашої історії, зазіхаючи на нашу рідну землю, намагаючись стерти з лиця землі навіть ім’я наше – Україна.

  Ця війна пробудила нас, загострила свідомість – на лезі меча наша душа і память!

   Але , як написала у своєму вірші Лана Денисова:

«Христос Воскрес –

Воскресне й Україна,

Постане із занепаду й руїн.

Воскресне її мова соловїна

І на на весь світ лунатиме мов дзвін…»

   До вашої уваги у читальній залі Диканської публічної бібліотеки експонується книжкова  виставка – інсталяція «Христос Воскрес – воскресне й Україна!». На виставці представлені видання про народні традиції відзначення Великодня.

    Мирних усім свят!







Немає коментарів:

Дописати коментар