18.02.14

Афганістан: подвиг, пам'ять, біль

   В цьому році минає 25 років відтоді, як радянські війська були виведені з Афганістану. Чимало років минуло з того часу, а події в цій країні залишаються живим болем для багатьох колишніх солдатів та офіцерів, що воювали в цій війні.  Літопис афганської війни містить безліч прикладів героїзму, звеличує честь та гідність воїнів, які самовіддано виконували свій обов'язок, захищаючи бойових товаришів і мирних жителів країни.
   До цієї дати для учнів 9 класу Диканської гімназії №2 було проведено вечір пам'яті до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших країн "Афганістан: подвиг, пам'ять, біль".
Захід відкривала пісня - символ війни в Афганістані у виконанні О.Розенбаума "Монолог пілота "Чорного тюльпана", відеокліп якої учні переглянули за допомогою мультимедійної апаратури.


   Щоб зрозуміти трагізм афганської війни, треба знати її передумови. Бібліотекар читального залу Світлана Тютюнник розповіла учням про причини введення радянських військ на територію Афганістану. Будь -яка війна несе смерть, каліцтво, "вдягає" в журбу тисячі материнських сердець. У війни холодні очі, у неї свій рахунок, своя безжальна арифметика. Були названі трагічні цифри людських втрат у цій, нікому непотрібній, війні.


   А бібліограф Диканської ЦРБ Ольга Гірняк провела розгорнутий бібліографічний огляд біля книжкової виставки "Пам'ять пише історію: дорогами афганської війни", в якому розповіла про книги, що знаходяться у фонді бібліотеки. Особлива увага була звернена на монументальне видання, за яким стоїть багаторічна кропітка праця небайдужих людей - Олександра Андрійовича Онищенка, Федора та Сергія Крайків. Це документально - бібліографічний доробок "Час вибрав нас".
   Підсумувала вечір пам'яті класний керівник Вікторія Сулима, яка закликала молоде покоління пам'ятати свою історію та вшанувати пам'ять загиблих воїнів - інтернаціоналістів хвилиною мовчання.
   А по закінченню заходу учні переглянули відеопрезентацію "Сильніші від смерті".




Немає коментарів:

Дописати коментар