24.03.19

Що необхідно знати про туберкульоз

    24 березня — Всесвітній день боротьби з туберкульозом. 
   Всесвітній день боротьби з туберкульозом відзначається за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я в день, коли німецький мікробіолог Роберт Кох заявив про зроблене ним відкриття збудника туберкульозу.
   У 1993 році ВООЗ об’явила туберкульоз національним лихом, а день 24 березня — Всесвітнім днем боротьби з туберкульозом і офіційно рекомендувала стратегію DOTS як нову стратегію боротьби з хворобою.

   Основними принципами DOTS є:
· Політична підтримка.
· Діагностика методом мікроскопії.
· Надійна поставка ліків.
· Контроль за лікуванням.
· Регулярна оцінка результатів.

   DOTS – це стратегія проти епідемії туберкульозу, вона дозволяє виявляти і лікувати хворих, небезпечних для оточуючих. Можна вилікувати 92-95% таких хворих. Впровадження DOTS – це спасіння багатьох людей від смерті, хвороби і страждання, зумовленого ТБ. Принципі стратегії DOTS універсальні для всіх країн. Зараз вона успішно запроваджується у понад 180 країнах світу.

   В Україні, згідно з Указом Президента України № 290 від 22 березня 2002 року, також встановлений Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на туберкульоз, який відзначається щорічно теж у 24 березня.
   В Інтернет - центрі Диканської центральної районної бібліотеки було виготовлено до цього дня буклет даної тематики для розповсюдження серед користувачів бібліотеки та жителів селища і ознайомлення з цією небезпечною хворобою та методами її запобігання.



Немає коментарів:

Дописати коментар