12.01.23

Корифей української культури

   

  Сьогодні виповнюється 150 років від дня народження  Василю Григоровичу Кричевському – українському художнику, архітектору, графіку, художнику театру і кіно та декоративно-ужиткового мистецтва, доктору мистецтвознавства, професору, педагогу, почесному дійсному члену Української Вільної Академії наук.

   Василь Кричевський був художником непересічним. Однак можливість переконатися в цьому на власні очі нинішнє покоління киян отримало тільки тепер – остання його прижиттєва виставка в столиці України пройшла 1940 року. На ній, до речі, експонувалося 1055 творів. Проте до наших днів дійшла лише частина творчого спадку митця – багато робіт було втрачено в часи Другої Світової війни і згодом, під час поневірянь його сім'ї за кордоном. Цьому сприяли трагічні події його біографії – через низку обставин шістдесятидев'ятирічний митець з родиною залишився на окупованій території, згодом, хвилюючись за долю доньки, чоловік якої був з сім'ї прибалтійських німців, та за сина, котрий з оточення повернувся додому, залишив країну, мешкав у Парижі, а останні роки життя провів у Каракасі (Венесуела). У 2003 році його нащадки передали в дар Україні понад 300 його творів, які поповнили збірки багатьох українських музеїв.

   Українське Телебачення КОНТАКТ, яке продюсував Юрій Клуфас і вела Марта Чурилович (Програма базувалася в Торонто, Канада, і транслювалася в кількох містах Північної Америки та України. Це щотижневе 90-хвилинне шоу, яке висвітлювало новини, культуру, політику та інші актуальні для української спільноти теми. Транслювалося поєднанням двох мов англійської та української) створили фільм «Очима культури» № 91 про одного з найрізноманітніших українських митців ХХ століття — архітектора, живописця, графіка, дизайнера, майстра сценографії Василя Кричевського. Продюсер: Марко Роберт Стех. Співпродюсер: Таня Стех. Відеооператор/відео та звукмонтажер: Андрій Равлик. Пропонуємо вам переглянути його.

   А також пропонуємо до перегляду невеликий відеоролик "Корифей української культури" про талановитого митця, який створили працівники бібліотеки.



Немає коментарів:

Дописати коментар