10.01.24

Що третій же празник – святе Водохреща

   Наш український народ має багату і оригінальну культуру, надбану численними поколіннями. З давніх часів до нас ідуть життєва мудрість та настанови щодо способу життя. Вони закладені в українських звичаях, святах, обрядах, фольклорі. Це — світовідчуття та світосприймання нашого народу.

   Водохреща, Хрещення чи Йордан є останнім святом з різдвяно-новорічного циклу та завершує Святки – 12 днів Коляди між Різдвом та Водохрещем. Із цим святом пов'язують хрещення Христа.

   В читальній залі Диканської публічної бібліотеки для слухачів «Університету ІІІ віку» бібліотекарі підготували народознавчий калейдоскоп «Що третій же празник – святе Водохреща» та майстер-клас з оздоблення банки для Йорданської води «На Йордан вода цілюща».

   Провідний бібліограф публічної бібліотеки Ольга Гірняк повела присутніх в історичний екскурс язичницьких вірувань давніх слов’ян, основу яких складали різноманітні природні культи, де одним із основних був священний культ води.

   Провідний бібліотекар читального залу Світлана Тютюнник розповіла слухачам про історію свята Водохреща, про традиції його святкування та цікаві народні прикмети.

   Запрошені мали змогу прослухати традиційні народні щедрівки, що виконувалися саме на Водохреща «На святий Йордан воду святили», «Ой на річці та Йордані», «Рано, рано на Йордан» ( етно-фольк-гурт «Яри» ).

   Цікаво та з натхненням пройшов майстер-клас з декорування ємності для освячення води. Для роботи була запропонована техніка макраме та різні предмети декору. В результаті кожен учасник отримав свій власний витвір мистецтва.

   Бібліотекарі щиро вдячні своїм гостям за небайдужість, активність та за особливий настрій на зустрічі.













Немає коментарів:

Дописати коментар