07.11.20

Звучи, моя мово чарівна!

    Земля українська стародавня, така ж давня і наша мова. Учені довели, що її вік - 7 тисяч років. З покоління в покоління, в часи розквіту та падіння передавали предки нам цей скарб. Народ плекав рідну мову у піснях, легендах, переказах і передавав від роду до роду, щоб не загинула.

   Слово рідної мови, увінчане терновим вінком страждання, не раз топтане і зневажене, заборонене і зраджене, щоразу воскресало аби відродитися. Від часів російського царизму та в умовах радянської імперії наша мова витримала 48 заборон. Подібного не знає історія жодної мови, жодної країни. Але українська - вистояла. Тепер вона державна мова України. Її державний і офіційний статус закріплений 10 статтею Конституції України. А з 6 листопада 1997 року Указом Президента №1241/97 встановлено щорічне відзначення 9 листопада День української писемності та мови, в день вшанування пам'яті Преподобного Нестора - літописця.

   З нагоди цього Дня для учнів 8 - А класу Диканського навчально - виховного опорного закладу імені М.В.Гоголя було проведено мовознавче асорті "Звучи, моя мово чарівна!". Під час заходу провідні біблотекарі Диканської ЦРБ Тютюнник С. та Тягній М. розповіли учням про історію свята. Познайомили присутніх з постаттю Нестора - літописця. А також з найстарішими пам'ятками давньоруської літератури "Слово о полку Ігоревім" (сучасне перевидання) та з факсиміле (друк твору, що графічно відтворює раніше випущене видання або рукопис) "Остромирова Євангелія", - одного з найвідоміших пам'яток старослов'янського письменства в давньоруській редакції, яка зберігається у фондах нашої бібліотеки. На всіх бажаючих чекали випробовування на знання рідної мови - конкурси та вікторини "Подорож океаном рідної мови". На закінчення заходу присутні переглянули відеоролик "15 цікавих фактів про українську мову".















Немає коментарів:

Дописати коментар