17.11.20

ВСІХ СЛІЗ ЗЕМЛЯ ЩЕ НЕ ВВІБРАЛА (Зрізи пам’яті)

   Щорічний національний пам’ятний день в Україні – 4 субота листопада – день пам’яті жертв голодомору. 
   У ХХ сторіччі український народ пережив одну з найстрашніших трагедій у своїй історії – голодомор. Україна, яка завжди годувала хлібом весь світ, зазнала три пошесті голодомору: у 1921 – 1932 рр.; 1932 -1933 рр.;1946 -1947 рр. Найжахливішим і наймасштабнішим за розмахом та кількістю людських жертв був Голодомор 1932 -1933 рр. Штучний голод в Україні 1932 – 1933 рр. було сплановано та організовано більшовиками, тодішнім керівництвом країни на чолі з Й.В. Сталіним. Великий голод, який став піком масових репресій в Україні, поставив під сумнів саме існування нації. Протягом двох років ця катастрофа планетарного масштабу відібрала життя, за різними оцінками, від 7 до 10 млн наших співвітчизників. 
   У світі не зафіксовано голоду подібного тому, що випав тоді на долю однієї з найродючіших країн. Жахливо навіть через десятиліття ступати болючими стежками страшної трагедії, яка розігралася на благословенній землі квітучого українського краю. 
   Про те, як це було, ми дізнаємося сьогодні із фільмів, зі сторінок книжок, з історичної хроніки тих подій. Ми повинні знати і пам’ятати про цю трагічну болючу сторінку нашої історії. Цього вимагав наш час, наша пам’ять і наша совість. Бо як ніде і досі стогне земля українська від кісток, похованих без трун у сільських могилах.

    Луценко, З. Необдумана Міловиця: роман / Зінаїда Луценко. – Харків: Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля»,2012. -240 с. 

Захоплива і зворушлива сімейна сага, відзначена II премією конкурсу «Коронація слова 2012». Міловиця свого часу пожертвувала безтурботним життям заради кохання. Разом з чоловіком вона пережила колективізацію, голод, війну. Та чи пошкодувала вона про свій вибір? Чи зичить вона своїм дітям такої ж долі?

    «Я приніс вам хліба, мамо…»:Голодомор 1932 -1933: спогади, свідчення, розповіді, документи. – К.: Веселка,2008. -223 с. 

Ця книжка – правдива, хвилююча розповідь про Голодомор 1932 – 1933 років в Україні. Її задум виникає ще на початку 90-х років, коли на Українському радіо прозвучала серія передач, присвячених цій страшній сторінці нашої історії. 
Тоді ж було започатковано конкурс літературних творів, які писали школярі, використовуючи спогади, розповіді, документальні свідчення про трагедію своїх рідних і близьких, безпосередніх учасників подій. 
Листи, що надійшли на адресу радіо і видавництва «Веселка», стали документальною основою цього видання, проілюстрованого і доповненого учнівськими малюнками, фотодокументами, історичними й науковими матеріалами.

     

   Гуцало, Є. Сльози божої матері: Повісті / Євген Гуцало. – К.: Молодь,1990. - 264 с. 

Ніби спокійно, у гараздах плине сільське життя. Буденна праця осявається святами, весіллями, хрестинами. Але ж якась сила отверзає вуста старенькій, котра мовчала всі повоєнні роки,— і страшна правда злітає з тих вуст... Про це — повість «Прокляття». Гострою конфліктністю і психологізмом позначені твори відомого сучасного українського письменника. В центрі уваги автора — життя людей у важкі часи української історії.


    Міщенко, О. Безкровна війна: книга свідчень / Олександр Міщенко. –К.: Молодь,1991. -176 с. 

Український літератор Олександр Міщенко записав свідчення тих, кому довелося пережити голод 1933 року. Перед нами свідчення епохи, записи документальні, яким немає ціни. У книжці немає жодного слова вимислу. Письменник намагається зрозуміти і довести до читача, як сталося, що без стихії, без засухи, без іноземного нашестя на хліборобній Україні стався такий страшний голодомор. З тих далеких тридцятих років до нас промовляє сам народ, його правда, розіп'ята на хрестах доля...


    Василів – Базюк, Л. П. П’ять колосків: історична повість / Любов Василів – Базюк. – Чернівці: «Букрек»,2018. -324 с. 

«П’ять колосків» - це історична повість українки з Канади Любові Василів-Базюк. 
Героями книжки є реальні люди, які пережили голод і в своїх серцях пронесли полум’я правди, щоб розказати молодим поколінням, усім державам світу про те, що запланував наш сусід з півночі зробити з Українським Народом.

     Бедзик , Ю. Гіпсова лялька: роман / Юрій Бедзик. – К.: ТОВ «ЮГ»,2004. -288 с. 

Роман написаний Ю. Бедзиком за живими свідченнями і й скупими документами чорної пори. Автор вірить, що разом з ним і читач не залишиться байдужим перед вселенським горем, якого зазнала наша земля в роки сталінського свавілля.

      Ткаченко, Г. Спалені мрії: роман / Ганна Ткаченко. – Харків: Книжковий Клуб «Клуб Сімейного дозвілля», 2016. -320 с. 

Спалені мрії» — викривальний роман. Він зриває маски з комуністичних чиновників, військових начальників, окупаційної німецької влади та післявоєнної політики щодо полонених солдатів та вивезених на примусові роботи до Німеччини селян. На прикладі життя села Березівка, що на Чернігівщині, Ганна Ткаченко охоплює широку панораму подій Другої світової війни, післявоєнного голоду та «соціалістичного Раю» селян, яким «пощастило» жити в ті часи.

      Український голокост 1932 -1933 : Свідчення тих, хто вижив. – К.: Вид. дім «Києво – Могилянська академія»,2006. -432 с. 

У книзі вміщено свідчення тих, хто пережив одну з найжахливіших трагедій в історії людства – голодомор-геноцид 1932–1933 рр., спрямований на вигублення українського народу. Спогади, які збиралися понад 10 років, дають змогу побачити дію страхітливого механізму знищення українського селянства, відновити замовчувані досі сторінки історії рідного краю.

   Доляк, Н. Чорна дошка: роман / Наталка Доляк. – Харків: Книжковий Клуб «Клуб Сімейного дозвілля», 2014. -368 с. 

Кожна свідома людина просто зобов"язана прочитати "Чорну дошку"! Таку страшну сторінку історії України просто неможливо перегорнути і забути. Про неї потрібно пам"ятати і НІКОЛИ не дати повторитися їй. Страшна правда, страшна книга. Страшна і одночасно правдива...Хоч як не хочиться вірити в прочитане... Книга про безмежний страх, біль і смерть, якими пропитана кожна сторінка. Книга про велике горе українського народу, освітлене у біді жителів села Веселівка. Книга про безкарність злодіїв та убивць та кару селян-трудівників.


Немає коментарів:

Дописати коментар