17.10.21

21 жовтня - Всесвітній день яблука.

 Шановні наші користувачі!

        21 жовтня відзначається Всесвітній день яблука. Це свято щорічно проводять у Великобританії, Америці. Ідея полягає в тому, що яблуко - це символ фізичного, культурного і генетичного різноманіття, про які людина не повинна забувати.

    Яблука - справжня схованка корисних речовин: у них містяться цукри, органічні кислоти, вітамін С, каротин. Чай з яблучної шкірки має жаропонижаючі властивості. Яблуком рекомендується завершувати будь-який прийом їжі - це корисно для зубів. Яблуня - хороший медонос, а деревина використовується для виготовлення столярних виробів.

     У давні часи яблуко виступало мірою речей. Коли в середньовічній Європі з'являвся новий фрукт або овоч - його спочатку порівнювали з яблуком. 

    А чи знаєте ви, що сама стара яблуня була посажена в 1647 році в Америці Петром Стювесантом в своєму саду на Манхеттені. Дивно, ще це старе дерево щорічно дає плоди.

    До речі, якщо порахувати всі плодові дерева на планеті, то половина з них виявляється яблунями.

    А ви знали, що одне солодке яблуко здатне замінити одну чашку кави - за своїми властивостями  тонізувати і надавати сил, яблуко ніскільки не гірше цього гарячого напою?

    У будь-якому випадку, вченні одностайно сходяться на думці, що яблуко - найправильніший фрукт. То ж смакуйте на здоров'я! А бібліотекарі підготували для вас цікаву виставку - позитив на абонементі "Яблучні книжкові частування" - тут чекають на свого читача і художні твори і книги по культурі вирощування яблуні в Україні, і всілякі цікавинки про яблуко.

    Над виставкою працювали провідний бібліотекар абонементу Т.М. Михайлик, провідний бібліотекар по обслуговуванню юнацтва М.І. Тягній. Художнє оформлення та дизайн виставки організувала провідний бібліотекар Диканської публічної бібліотеки О.Є. Гірняк.








Немає коментарів:

Дописати коментар