29.06.24

Гарний настрій з новинками

   Літнього сонячного дня в Диканській публічній бібліотеці людно - наші численні користувачі, шанувальники української книги поспішали на зустріч з відомим і шанованим письменником - земляком, автором воєнної прози, успішним фотохудожником та військовим ЗСУ Віталієм Запекою.  

    Віталій Запека народився в м.Полтава у 1967 році. Три роки провів у районі АТО у складі батальону "Полтава", у лютому 2022 року, після початку повномасштабного вторгнення росії, він пішов на війну добровольцем.

   Автор пронизливих творів про російсько - українську війну увійшов в українську військову прозу з романом "Цуцик", де всі жахи війни постають перед читачем очима малого собаки. За цей роман, що зачіпає за живе, автора номіновано на нагородження Державною Шевченківською премією. А за свій твір "Герої, херої та не дуже", (де В.Запека описав пригоди добровольця Шрамка - узагальненого образу військових, які 2014 року пішли захищати Батьківщину), доброволець та ветеран АТО із Полтави став лауреатом міжнародної премії "Воїн світла". Збірка воєнної прози автора "Бабах на всю голову" здатна розрадити тих, кого травмувала війна, і додати сил усім, хто наближає нашу перемогу.

   І це ще не всі літературні нагороди письменника. За свою добру книжку "Полінка" автор став лауреатом премії Всеволода Нестайка. 
   Інтелектуальний роман "Абсурд" - потужний внесок у скарбницю світової прози в жанрі антиутопії, де з гумором, сатирою, іронією і безжальною правдою занотовано роздуми про нас і про суспільство. Письменник вважає цей роман своєю головною книгою.
   
   Зустріч вийшла цікавою, інтелектуально наповненою. Її організували і провели директор Диканської публічної бібліотеки Наталія Кучеряєва та провідний бібліотекар абонементу Тетяна Михайлик. Приємно відчувати, що незважаючи на страшну війну, українці живуть, виснажені, втомлені, але попри все - сильні духом, незламні, ще і читають книги. І саме такі твори - це той пласт, який ми повинні зберегти як часточку нашої культури.

   То ж наші читачі і бібліотекарі щиро вдячні письменнику Віталію Запеці за таку потрібну всім нам зустріч. Надіємося на продовження.























28.06.24

Сила закону – сила держави

    28 червня наша країна відзначає День Конституції. Саме 28 років тому в Україні було прийнято Основний Закон держави, де закріплені одвічні фундаментальні цінності українців. Це – свобода, справедливість, гідність, демократія, правова держава та мир.

   З нагоди цього свята громадська організація «Центр спільних дій» підготувала експеримент: які цитати діячів української культури найкраще підходять до різних статей Конституції. І відобразили це у вигляді картинок.

   Бібліотекарі читального залу Диканської публічної бібліотеки пропонують ознайомитися з результатами цього експерименту, що представлений на книжково-ілюстративній виставці «Сила закону – сила держави».

   Цитати Івана Франка, Григорія Сковороди, Богдана Лепкого, В’ячеслава Чорновола, Максима Рильського, Олександра Довженка, Сергія Жадана, Василя Шкляра та Макса Кідрука немовби доповнюють цитати з Конституції України.








21.06.24

Пам’ять про подвиг

 


   Цей день в історії України є особливим. 22 червня – дата, що позначена для нас, як День скорботи і вшанування пам`яті жертв війни.

   Саме цього дня 1941 року розпочалася нова фаза Другої світової війни, що захопила територію сучасної України. 22 червня 1941 року розпочалася німецько-радянська війна, яка горем і болем увірвалася в кожну українську родину, забрала життя кожного п’ятого українця, спричинила незліченні жертви, руїни та спустошення.

   Україна, за різними підрахунками, втратила за роки Другої світової війни біля 10 мільйонів своїх співвітчизників. Уявіть – це трохи більше чверті населення сучасної України. Пам’ятаймо їх, шануймо їх …

   Як і тих, хто сьогодні боронить українську землю від своїх колишніх «союзників», разом з якими 79 років тому перемогли у другій світовій. Це свідчить про те, що ніколи не можна забувати уроків історії, їх треба вивчати, досліджувати, робити висновки і розуміти, що імперію, яка прагне завойовувати інші народи, неможливо вмовити дотримуватись міжнародних стандартів миру, злагоди та толерантності, поважати інтереси інших країн.

   З нагоди Дня скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні, в читальній залі Диканської публічної бібліотеки експонується тематична книжкова виставка «Пам’ять про подвиг». На виставці експонуються історичні матеріали, що висвітлюють причини, перебіг і наслідки однієї з найбільших і найтрагічніших подій ХХ століття – Другої світової війни.








13.06.24

Садотерапія – простий та корисний шлях до душевного спокою

   


  Все частіше і частіше ми усвідомлюємо, що турбота про власне здоров'я повинна зосереджуватися на чомусь більшому, ніж традиційні ліки та медичне лікування. Тут необхідний набагато більш широкий підхід, і сад цілком може стати тим самим лікарем душі і тіла.

    Саме таку тему для розмови у читальній залі Диканської публічної бібліотеки було обрано для чергової зустрічі з циклу занять «Школи здоров’я» для слухачів Університету ІІІ віку.

   Що ж таке садотерапія і як вона з’явилася? Як працює цей метод лікування за допомогою природи та його переваги? Які є садотерапевтичні методи і що таке садотерапевтичний ефект? Терапія садом та яка її користь у повсякденному житті для окремої людини? На усі ці запитання дала відповідь провідний бібліотекар читальної зали Світлана Тютюнник.

   Бібліограф Ольга Гірняк презентувала присутнім цікаву роботу – дослідження, що є актуальною зараз для кожного українця - книгу “Садотерапія. Як позбутися бур’янів у голові”. Видання вийшло в українському перекладі ще в 2021-му році, тепер можна сказати - дуже вчасно, аби стати у пригоді саме сьогодні. Авторка книги, знана психотерапевтка та садівниця Сью Стюарт - Сміт, розповідає про користь цього методу для людей, травмованих війною.

   Продовжуючи говорити на тему лікування садом, познайомились з ютуб каналом «Садотерапія» львів’янки пані Надії, що є шанувальницею творчості Сью Стюар – Сміт. На своєму каналі, який вона почала вести з початком війни, авторка ділиться власним досвідом та думками про цілющий вплив садотерапії, і розповідає як квіти та рослини здатні впливати на наше життя, а особливо на психоемоційний стан людини в такий нелегкий час.

   «Квіти – це любов, якою можна ділитися!» стверджує авторка книги, підтримує її в цьому твердженні і пані Надія. Саме тому запрошеним було запропоновано переглянути актуальне відео каналу «Садотерапія» «Червень – місяць троянд»

   Гості заходу мали можливість здійснити віртуальні екскурсії найстарішим в Україні Ботанічним садом Харківського університету ім. В.Н.Каразіна та Національним ботанічним садом ім.М.М.Гришка ( м.Київ), що входить в перелік найбільших ботанічних садів Європи.

   Один із варіантів практики садотерапії – вирощування рослин – антидепресантів: валеріана, глід, лаванда, м'ята, меліса, ромашка, шафран. Такі рослини мають позитивний вплив на психічний стан людини. Надихнувшись запропонованою до перегляду відеоінструкцією «Як швидко розмножити лаванду. Надійний та простий метод», запрошені разом з бібліотекарями власноруч спробували розмножити лаванду методом живцювання.Чекаємо на позитивний результат спільної роботи!

   На закінчення зустрічі, запрошені отримали рекомендаційно – інформаційний проспект "Обираєш здоров’я – обираєш життя», за допомогою якого зможуть ознайомитись з книгами на тему фізичного та психічного здоров’я, що отримала Диканська публічна бібліотека в рамках україно – швейцарського проекту «Діємо для здоров’я» та пілотної ініціативи «Здорові бібліотеки».










05.06.24

Книголіто - 2024

  Літечко, літо... Виграє веселими барвами, манить вже стиглими черешнями, пахне липою і трояндами, свіжоскошеним сіном у червні...

   І хоч досі триває на нашій квітучій землі російсько - українська війна, проженіть сумні думки - стрічайте літо...

   Шановні наші користувачі! Хай ваше літо буде сонячним, барвистим, сповненим надії на краще, на Перемогу! А наші книги подарують гарний настрій. Книжкові сюрпризи чекають на вас на абонементі.

  До уваги користувачів книжкова виставка - інсталяція "Книжкова посмішка літа", яку організували провідний бібліотекар абонементу Т.М.Михайлик та провідний бібліотекар по роботі з юнацтвом М.І.Тягній.

   Приємного перегляду! Оберіть собі книгу до душі, адже це - натхнення і відпочинок, і радість душі, бібліотерапія водночас.




04.06.24

Літо в бібліотеці – цікаво щодня!

 

   З чим зазвичай ми асоціюємо літо? Звичайно ж, з золотими променями пекучого сонця, чистим небом, зеленими оазами, відпочинком, засмагою, нескінченним морем і т.п.

   На жаль, широкомасштабна агресія росії проти України змінила і звичний розклад літнього відпочинку. Отримали нові виклики, серед яких психологічні та фізичні травми внаслідок воєнних дій, переміщень, розлучення з близькими та друзями, змін звичного оточення та розпорядку.

   Максимум зусиль, щоб цьогорічний літній відпочинок таки відбувся в безпечній, змістовній, дружній атмосфері докладає Диканська публічна бібліотека.

   Наша книгозбірня на гостини запрошує усіх бажаючих: відпочити в прохолодних залах - ми маємо широкі можливості для того, щоб зробити дозвілля дітей, молоді та дорослих не тільки цікавим, а й змістовним та розвиваючим:

   - почитати цікаву книгу чи журнал, познайомитися з новинками громади в місцевій газеті, пограти у веселі настільні чи PlayStation ігри або ж поблукати просторами Інтернету;

   - тінейджери можуть вільно спілкуватися з однолітками, дивитися різноманітні фільми та слухати музику, читати та обговорювати прочитане, грати та співати, займатися різноманітними видами прикладної творчості в сучасному та комфортному місці;

    - до послуг усіх та кожного медичне ,спортивне обладнання та ряд реабілітаційніх тренажерів;

   - кожен бажаючий також може відвідати цікаві заходи: майстеркласи, тренінги, заняття з арт – терапії, зустрічі з цікавими людьми та ін.;

   - новинки літератури та періодичних видань, відпочинок і спілкування пропонує бібліотека і читачам поважного віку.

   Надихайтеся яскравою літньою інсталяцією,створеною руками бібліотекарів читальної зали. Цікавий та корисний бонус для читачів – книжкові закладинки - handmade для приємного літнього читання!

   Літо триває, але бібліотека канікул немає, тож радо запрошуємо всіх бажаючих до літнього читання та комфортного відпочинку!