13.06.24

Садотерапія – простий та корисний шлях до душевного спокою

   


  Все частіше і частіше ми усвідомлюємо, що турбота про власне здоров'я повинна зосереджуватися на чомусь більшому, ніж традиційні ліки та медичне лікування. Тут необхідний набагато більш широкий підхід, і сад цілком може стати тим самим лікарем душі і тіла.

    Саме таку тему для розмови у читальній залі Диканської публічної бібліотеки було обрано для чергової зустрічі з циклу занять «Школи здоров’я» для слухачів Університету ІІІ віку.

   Що ж таке садотерапія і як вона з’явилася? Як працює цей метод лікування за допомогою природи та його переваги? Які є садотерапевтичні методи і що таке садотерапевтичний ефект? Терапія садом та яка її користь у повсякденному житті для окремої людини? На усі ці запитання дала відповідь провідний бібліотекар читальної зали Світлана Тютюнник.

   Бібліограф Ольга Гірняк презентувала присутнім цікаву роботу – дослідження, що є актуальною зараз для кожного українця - книгу “Садотерапія. Як позбутися бур’янів у голові”. Видання вийшло в українському перекладі ще в 2021-му році, тепер можна сказати - дуже вчасно, аби стати у пригоді саме сьогодні. Авторка книги, знана психотерапевтка та садівниця Сью Стюарт - Сміт, розповідає про користь цього методу для людей, травмованих війною.

   Продовжуючи говорити на тему лікування садом, познайомились з ютуб каналом «Садотерапія» львів’янки пані Надії, що є шанувальницею творчості Сью Стюар – Сміт. На своєму каналі, який вона почала вести з початком війни, авторка ділиться власним досвідом та думками про цілющий вплив садотерапії, і розповідає як квіти та рослини здатні впливати на наше життя, а особливо на психоемоційний стан людини в такий нелегкий час.

   «Квіти – це любов, якою можна ділитися!» стверджує авторка книги, підтримує її в цьому твердженні і пані Надія. Саме тому запрошеним було запропоновано переглянути актуальне відео каналу «Садотерапія» «Червень – місяць троянд»

   Гості заходу мали можливість здійснити віртуальні екскурсії найстарішим в Україні Ботанічним садом Харківського університету ім. В.Н.Каразіна та Національним ботанічним садом ім.М.М.Гришка ( м.Київ), що входить в перелік найбільших ботанічних садів Європи.

   Один із варіантів практики садотерапії – вирощування рослин – антидепресантів: валеріана, глід, лаванда, м'ята, меліса, ромашка, шафран. Такі рослини мають позитивний вплив на психічний стан людини. Надихнувшись запропонованою до перегляду відеоінструкцією «Як швидко розмножити лаванду. Надійний та простий метод», запрошені разом з бібліотекарями власноруч спробували розмножити лаванду методом живцювання.Чекаємо на позитивний результат спільної роботи!

   На закінчення зустрічі, запрошені отримали рекомендаційно – інформаційний проспект "Обираєш здоров’я – обираєш життя», за допомогою якого зможуть ознайомитись з книгами на тему фізичного та психічного здоров’я, що отримала Диканська публічна бібліотека в рамках україно – швейцарського проекту «Діємо для здоров’я» та пілотної ініціативи «Здорові бібліотеки».










Немає коментарів:

Дописати коментар