16.03.23

Що таке ІПСО та як росія використовує їх у війні проти України

 ІПСО (інфомаційно - психологічні операції) — не новий винахід: такі операції почали застосовувати під час Першої світової війни на тлі тодішніх протистоянь. На відміну від пропаганди ІПСО мають дещо інші цілі — розгойдування психіки, вплив на настрої і емоції, дискредитацію союзників тощо. Такими діями противник намагається підірвати бойовий дух візаві та посіяти панічні настрої у суспільстві.
   Їхня підступність полягає у тому, що людині подають кілька аргументів, які вона самостійно складає в певну картину світу. І в підсумку починає їм вірити, адже вона сама дійшла такого висновку. Наприклад, один з наративів, з якого росія почала підготовку до великої війни, — теза про те, що «в Україні одні “фашисти” та “нацисти”». Його розкручували як всередині росії, так і на Заході.        


      За час повномасштабної війни одним із найпопулярніших джерел інформації стали соцмережі та месенджери. Без ІПСО там теж не обходиться.
    Дезінформацію там поширюють вигадані російськими спецслужбами українці-фейки, або ж боти. Їхній вплив більш витончений. Адже саме у соцмережах вони можуть за короткий час відпрацювати свої цілі, почати листуватись і відчути настрої українців.
   Аби розпізнати, що вами маніпулюють, варто пам'ятати: російські боти й спецслужбовці з ІПСО зазвичай не спілкуються російською мовою, а маскуються під «українців» і перекладають свої меседжі через Google Translate. Виходить у них це не завжди добре. 
      Наприклад, ракетний комплекс «Точка У» вони називають «Крапка у».
   Ознакою ІПСО можуть бути і помилки у топоніміці. Так, наприклад, в одному із російських Telegram-каналів переплутали Бердичів і Бердянськ. І за логікою росіян вийшло, що їхній корабель «Орск» затонув на Житомирщині, де моря немає. 
   Варто дуже обережно ставитись до повідомлень, написаних капслоком з надміром знаків оклику, образливих слів та закликів «Терміново, потрібно знати всім!», «Максимальний репост!» — адже це теж стандартні елементи ІПСО.
   Крім того, варто обережно ставитись до повідомлень, які максимально роздмухують паніку, на кшталт «Моїй сестрі сказав колега, в якого товариш у СБУ, що завтра Київ обстріляють з усієї зброї, яка тільки є в арсеналі ворога».


   Читаючи подібні вкиди в соцмережах, важливо відразу критично їх оцінювати і в жодному разі не вступати в діалог з автором допису, а тим паче робити репости сумнівної інформації. Адже саме на це і розрахунок.
   Мета ІПСО на цьому етапі війни одна — нагнітати страх. У підсумку нашим вигоранням може скористатися ворог і провести чергові інформаційні провокації. А у втомленої людини менше сил для спротиву. Вона легше піддається впливу.





Немає коментарів:

Дописати коментар